Parlamentul a stat sub clinchet de cătuşe în 2015

- parlament catuse 620x4001

Text de Claudiu Popa

Sub clinchet de cătușe a stat Parlamentul, în anul care se încheie. 2015 înseamnă, pentru Senat și Camera Deputaților, anul cu cele mai multe solicitări ale procurorilor DNA, când vine vorba despre începerea urmăririi penale, reţinerea şi arestarea preventivă a vreunui ales al neamului.

Deputații conduc detașat în topul parlamentarilor care au simțit răcoarea Beciului Domnesc. Nu mai puțin de 17(!) solicitări ale procurorilor au vizat, anul acesta, nume grele de deputați, cele mai multe, pe numele unui singur om: Elena Udrea, dar nu au scăpat nici Victor Ponta, Theodor Nicolescu, Marko Attila, Ioan Oltean și Cătălin Teodorescu. În schimb, la Senat, doar patru aleși au tremurat de teama DNA: Dan Şova, Darius Vâlcov, Ion Ariton şi Varujan Vosganian.

- parlament catuse 620x400

Salvarea anului

Acuzat de complicitate la evaziune fiscală, spălare de bani şi fals în înscrisuri, fostul premier Victor Ponta se poate lăuda că este cel mai notoriu deputat, în jurul căruia s-a făcut un zid mare, de nu l-a mai sărit DNA, nici cu prăjina. Dosarul deputatului Victor Ponta a ajuns în Parlament la 5 iunie.

“Trebuie să vă decideți dacă o altă putere a statului sau un procuror poate să cenzureze sau să tragă la răspundere penală pe cei care iau decizii politice comune. Vă rog frumos să nu votați politic azi, vă rog să votați ca cetățeni și ca deputați”, argumenta Ponta, la acea vreme.

Arestata anului

Cu toate tacticile puse în aplicare, deputatul Elena Udrea e, de departe, parlamentarul cu cele mai multe cereri de reținere și arestare venite din partea Direcției Naționale Anticorupție: 7 la număr. Udrea a sperat că experiența din arestul preventiv îi va înduioșa pe colegi, dar aceștia nu au părut impresionați.

“Am fost dusă în Arestul Poliției Capitalei. Am fost dezbrăcată, mi-au luat sutienul și am fost dusă într-o camera de 3 metri, în care erau 4 paturi. Aș fi vrut să vin astăzi în cătușe. Să le puteți vedea, să le puteți atinge. Nu mă voi da cu mir, nu voi pune nici acatiste…”, spunea Elena Udrea.

“Credinciosul” anului

Mirul a făcut însă minuni pentru senatorul Dan Șova, dar de moment. La 13 martie, când procurorii DNA au trimis prima cerere de reţinere şi arestare preventivă pe numele său, Şova a fost „ajutat” de mirul colegei de la UNPR, Florina Jipa. La a doua cerere din partea procurorilor, mirul a fost înlocuit cu o poveste menită să strângă lacrimi.

“Nu am sesizat nici să fugă lumea de mine prin mall, nici să se sperie lumea de mine, în stația de tramvai, nu știu de ce sunt considerat pericol public. Eu, cu umor, vreau să spun la toată lumea că de când cu dosarele, nu-mi mai răspunde nimeni la telefon, deci nu pot să fac absolut nimic”, se justifica Șova.

Vezi continuarea aici: Jurnalistii

Comentarii


Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.