Paștele Blajinilor, Paștele celor plecați dintre noi

Paștele Blajinilor - cimitirulvesel

Paștele Blajinilor, Paștele celor plecați dintre noi Prima luni după Duminica Tomii a fost consacrată în tradiția populară românească ca fiind o zi dedicată pomenirii celor morți din neamurile noastre și pentru a se oferi ofrande pentru sufletele lor.

Deși sărbătoarea nu are o așezare canonică și tipiconală, ea este extrem de răspândită în Banat, Transilvania, Bucovina și Maramureș. Strict religios, punerea ei în prima zi de după Duminica Tomii poate avea legătură cu faptul că începând din această săptămână se reia și pomenirea celor morți în Biserici.

Citește și: Junii Braşoveni – legendă şi adevăr

Tradiția populară vorbește despre Blajini ca fiind primii oameni de pe pământ, care trăiesc dincolo de lumea văzută, pe acolo unde se varsă Apa Sâmbetei, în Delta ei, pe Ostroavele Albe. Legătura dintre Blajini și oameni se face odată cu Paștele Blajinilor. se spune că oamenii, recunoscători pentru faptele bune ale Blajinilor, aruncă cojile de ouă roșii în Vinerea Mare sau în Sâmbăta Mare în ape curgătoare, iar în decurs de o săptămână ele ajung pe Apa Sâmbetei, vestindu-le Blajinilor că a venit vremea Paștelui.

Ajunse la ei, ouăle se refac miraculos și asigură hrana Blajinilor.

  • De Paștele Blajinilor, în Botoșani, bătrânii dau ouăle de-a dura
  • În Bucovina se mănâncă la iarbă verde, iar fărâmiturile lăsate să cadă se spune că sunt pentru cie morți
  • Astăzi se merge la cimitir, unde se împart ouă roșii, cozonac și pască, se aprind lumânări și se lasă flori la morminte.

Sursă foto: ortodoxia.rol.ro

Paștele Blajinilor - instagram sun black white jump jumpstagram friends 150x150Citește șiInstagram va merge fără conexiune la internet

Ai și tu un text pe care vrei să-l faci cunoscut? Trimite-l la noi: office@perfectimperfecte.ro

Suntem și pe FACEBOOK. Da-ne un LIKE- Perfect Imperfect

Comentarii


Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.