Pătlagina – plantă MIRACULOASĂ!

pătlagina - 154680 1 1024x733

PĂTLAGINA – plantă miraculoasă!  Ţi-e cunoscută, dar nu ai idee cum o poţi folosi? Pătlagina este medicamentul naturist cel mai folosit de pe întreaga planetă! Creşte în solurile pietroase din zonele noastre şi poate fi folosită pentru a combate multe afecţiuni.

Pentru că atrage toxinele din organism poate fi aplicată pe înţepături, muşcături, acnee, plăgi sau erupţii cutanate. O poţi adăuga la trusa de urgenţă, pentru că este un foarte bun dezinfectant.

De asemenea, este recunoscută pentru efectul benefic asupra aparatului digestiv în urma utilizării antibioticelor. Sub formă de ceai sau folosită pentru ciorba, fie prin consumul de seminţe dimineaţa ajută la pierderea în greutate şi eliminarea grăsimilor din sânge.

Panaceu pentru organism şi consumată cu regularitate, te va ajuta să îţi îmbunătăţeşti starea de sănătate.

 Substanţe nutritive şi beneficii

Pătlagina este bogată în :

 • Minerale
 • Calciu
 • Xiloză
 • VitamineleA, C şi K
 • Tanin
 • Caroten
 • Enzime
 • Pectine

Conține mulți compuși bioactivi:

 • flavonoide– compus organic întâlnit în multe plante care are un efect benefic în dieta umană pentru că alterează acțiunea negativă a alergenilor, virușilor și carcinogenilor
 • allantoină– compus organic care stimulează creșterea celulelor
 • aucubină– compus organic care protejează ficatul

Studiile științifice au demonstrat efectele pătlaginei ca anti-inflamatoare, analgezice, ușor antibiotice, cicatrizante și active în creșterea imunității.

Când pot introduce pătlagina în alimentaţia copilului meu?

Se ştie că bebeluşii care răcesc trebuie trataţi cu ceaiuri şi siropuri din plante pentru a se evita astfel administrarea antibioticelor. Totuşi, există posibilitatea ca în cazul siropurilor cumpărate din farmacie, acestea să conţină şi benzoat de sodiu, amănunt care trebuie să se găsească pe prospect. În cazul acestora nu se recomandă administrarea mai devreme de vârsta de doi ani.

Pătlagina poate fi oferită ca atare, sub formă de ceai, care este 100% natural, sau sirop, încă de la vârsta de 6 luni. La fel ca în cazul oricărui aliment nou pe care i-l oferiți celui mic, este recomandat să consultați înainte medicul pediatru și să urmați regula celor 4 zile.

Cum aleg şi cum prepar pătlagina?

Astăzi, cea mai cunoscută formă de consum a pătlaginei este ceaiul, însă planta poate fi folosită și în stare crudă.

Frunzele, mugurii și florile sunt comestibile și pot fi preparate proaspete sau gătite în diverse modalități. Ca la multe plante din flora spontană, ele sunt mai bune tinere – frunzele și tulpinile mature devin fibroase pe măsură ce îmbătrânesc, totuși chiar și acestea se pot consuma fără probleme dacă sunt fierte suficient.

Semințele plantei sunt extrem de mici și se culeg mai greu  însă la rândul lor sunt pline de vitamine și substanțe nutritive. Se pot pune în mâncăruri sau salate, în aluaturi, sau pot fi făcute făină. În comerț, în magazinele de profil, se poate găsi făină sau tărâțe de Psyllium, un nume complicat care nu este altceva decât o varietate de pătlagină ce provine din subcontinentul indian și care dezvoltă semințe ceva mai mari ca dimensiuni.

Citeste si continuarea: Diversificare.ro

Foto: zimbabweflora.co.zw

pătlagina - 1380629984 Anghinare Cynara scolymus 768x576 1 150x150Citeste si: Anghinarea – o legumă bizară cu proprietăţi MIRACULOASE!

Ai și tu un text pe care vrei să-l faci cunoscut? Trimite-l la noi: office@perfectimperfecte.ro

Suntem si pe FACEBOOK. Da-ne un LIKE- Perfect Imperfect

Comentarii


Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.