Patronul unui restaurant din sectorul 4 rupe tacerea

- sigla11 1024x724
  1. Text de Claudiu Popa

Sub protectia anonimatului, „M.” a venit la mine marti, cand transmiteam atmosfera din fata clubului Colectiv. Anonimat, fiindca omul ăsta ştie că nicio faptă bună nu rămâne nepedepsită. „M.” conduce un restaurant-bar din 2015. A găzduit seri şi nopți cu sute de oameni, în doar o vară şi un început de toamnă. Ştie mai bine decât oricine ce presupune deschiderea unei afaceri, cu birocrația de rigoare, obstacole peste piedici şi ce trebuie să faci ca să funcționezi legal. Fiindcă cerneala nu s-a uscat pe sutele de hârtii pentru care a alergat anul acesta. Avize şi autorizații. Dar mai ştie şi că nu va ajunge să funcționeze 100% legal. Fiindcă e imposibil, din vina statului.

- sigla1

NIMENI NU ARE AUTORIZAȚIE ISU

 „Inspectoratul pentru Situații de Urgență nu mai vrea să-şi asume. Şi pot asta fiindcă legea e interpretabilă, deci nu există. Există portițe pentru ei şi nu mai dau autorizații.”

Despre încercările de a se autoriza la Inspectorat pentru Situații de Urgență:

„Eu am stat pentru autorizație şi lângă mine era Phillip Morris, îşi deschisese fabrică lângă Bucureşti, şi care i-a şi dat în judecată (n.r. pe ISU) şi cu Institutul de Fizică Nucleară de la Măgurele. Ăia stăteau cu rafturile de documente. Planşe şi planuri. Să primească autorizația. Şi e de interes național! Doar că băieții ăştia de la ISU sunt nişte ingrați nenorociți. În loc să te ajute, să-ți spună: „Bă, asta trebuie să faci, asta nu.” Dar nu ai cu cine să lucrezi.”

ISU i-a retezat orice propunere sau soluție de a funcționa în siguranță:

„Am vrut să construim o scară exterioară metalică. Am avut trei depuneri la ISU, la fiecare am primit răspunsuri diferite. La ultima depunere, am primit două scrisori oficiale, cu răspunsuri diferite. Ideea e că nu vor să dea avize nimănui. Pentru că odată ce dau avize, îşi asumă răspunderea pentru lucrurile astea. Şi ei nu au competențele necesare pentru ca după aia să-şi asume răspunderea. Ei nu sunt pregătiți de exemplu să citească planşe de arhitectură. Doar un exemplu. Dar se uită să fie aceeaşi ştampilă sau semnătură! 90% din spațiile locative din Bucureşti, nu numai baruri, de la sedii de firme, la orice, nu au autorizație ISU.”

„Eu am fost în situația în care mi s-au cerut hidranți, în condițiile în care hidranții de lângă fabrică sunt în rețeaua de apă a Capitalei, în administrarea Apa Nova. Inspectorul de la ISU a zis că trebuie să merg eu să conving Apa Nova să-şi asume că hidranții sunt funcționali. Cum… să fac eu asta?! Cum să nu fie funcționali?”

FIRMĂ PRIVATĂ ÎMPOTRIVA INCENDIILOR, ADICĂ FOŞTI ANGAJAȚI ISU

„Nu vin (n.r. Inspectoratul pentru Situații de Urgență) să verifice evacuare, nu vin să verifice stingătoare. Eu am contract cu o firmă specializată, privați. Unii din firmă, apropo, sunt tot foşti ISU, nu mai lucrează acolo. Îmi face instructajul PSI, o dată pe lună îmi verifică personalul, face echipele de primă intervenție. Oamenii ştiu că unul trebuie să taie curentul, altul gazul, toți trebuie să ştie să dea cu stingătorul, ni se face protecția muncii. Sunt scrişi pe o listă, semnează toți. Am extinctor pentru flacără deschisă, pentru panoul de curent. La fiecare panou, un extinctor. Firma aia privată ne-a spus de prima dată: „Fraților, unde vedeți foc, o să vină şi fum. Nu te omoară flacăra, cum te omoară fumul. Ăsta e primul pericol, că vei muri instant, dar nu pentru că arzi de viu. Te intoxici şi ți se arde totul pe dinăuntru.”

LA PRIMĂRIE DAI 30-40 DE MILIOANE ŞI GATA

„Dacă am fost în situația să declarăm pe propria răspundere? Toți funcționăm aşa! Nu ai altă soluție la primărie. Toți.”

Despre numărul de locuri pe care îl declari (amintiți-vă ca la Colectiv au fost declarate 80):

„Toate lucrurile se complică după ce ai mai mult de 100 de scaune. Iar ei (n.r. Colectiv) chiar aveau doar 80. Mai mult de atât, nu-ți trebuie doar autorizația ISU, ai nevoie de Mediu. Iar băieții ăia nu discută, amendează pe oricine. De la 200 de milioane, la 2 miliarde. (n.r. lei vechi).”

„Autorizația de funcționare e 30 de milioane. (n.r. lei vechi) Şi îi dau anual, fără alte verificări de la primărie. M-au controlat în vară, Departamentul Economic al Poliției Locale. Au verificat bucătăria, actele pentru angajați şi mi-au cerut autorizația, dar era încă în lucru la primărie.”

Sursa: Jurnalistii.ro

Citeste totul despre:

Comentarii


Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.