PERSPECTIVA merită forţată, spre deosebire de sex!

PERSPECTIVA - V4spOF7

Per ansamblu, perspectiva forţată din fotografie se întâmplă atunci când fotograful profită de modul în care percepem adâncimea (profunzimea), printr-o simplă, dar precisă aşezare a camerei într-un anume punct. Mai precis, în punctul de unde un obiect pare mai larg, mai mic, mai aproape sau mai departe decât este. Mulţi fotografi cred că această formă de artă e limitată la o interpretare comică, dar mie mi se pare că poate fi mai mult de atât.

PERSPECTIVA - V4spOF7

 

De exemplu, poţi face fotografii din care să pară că eşti într-un loc total diferit de realitate. Iar dacă o faci bine, perspectiva forţată dintr-o fotografie poate ajunge print pentru un client, poate deveni broşură, de ce nu, sau vândută pentru a fi folosită în web design. Uite câteva ponturi pentru a scoate o fotografie beton, prin intermediul perspectivei forţate.

Set up-ul e ESENŢIAL. Adică unde/cum aşezi obiectul/obiectele care vor fi fotografiate, dar mai ales, din ce unghi vei face poza. Uneori, e nevoie să aştepţi ca subiectul să se mute singur, iar asta durează (poze în care foloseşti Luna, Soarele, limbile ceasului, o macara în lucru, etc.). Alteori, dacă te ajută cineva, ai nevoie ca “asistentul” să stea şi-n cap, şi-n mâini, şi culcat, şi ghemuit. Pentru fiecare asemenea mutare, e important să faci o poză. Fiecare imagine pe care o înregistrezi te va ajută să obţii rezultatul din mintea ta.PERSPECTIVA - forcedperspectives2

Şi mai simplu, trebuie să-ţi dai timp pentru o fotografie cu perspective forţată. Să nu te grăbeşti. Crede-mă, întregul proces de creaţie îţi va plăcea la nebunie şi vei savura altfel produsul tău final.

PERSPECTIVA - forcedperspectives4

elghoul soufedj

ÎNCADRAREA şi COMPOZIŢIA sunt ESENŢIALE. E uşor să greşeşti când te joci, când experimentezi. Nu e panică. Repetiţia, ştii tu mama cui e! Să zicem că vrei să faci o fotografie în care să pară că un picior gigant striveşte o clădire minusculă. Atenţia ta la detalii va face ca nu cumva clădirea să depăşească marginile pozei sau din contră, piciorul folosit să fie mai aproape (deci mai mare, prea mare) decât plănuieşti.

PERSPECTIVA - forcedperspectives3

Tatiannna

Scoate din cadru orice riscă să-ţi anihileze impactul perspectivei forţate. În imaginea de mai sus, dacă ar fi apărut şi alte flori, mai mici, prin jur, mesajul vizual s-ar fi diluat. Crinolina creată de lalea, alături de poziţia corpului balerinei a fost suficient pentru fotograf, ca să creeze perspective forţată.

PERSPECTIVA - 7192575 orig

wavepho.weebly.com

Vrei un loc bun, unde să ai control total asupra unei perspective forţate? Caută cel mai… larg şi gol cadru posibil. Exact aşa! Adică pe câmp, de exemplu. Fiindcă vei avea mână liberă pentru a te juca cu subiectele tale, la distanţe variate. În plus, linia orizontului are un efect psihologic profund. Prezenţa orizontului înseamnă un punct de referinţă extrem de puternic pentru mintea noastră. Iar dacă te foloseşti de el, pentru a crea o perspectivă forţată, rezultatul poate fi WOW!

Comentarii


Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.