Unde ne pierdem în PUBLIC SPEAKING?

PUBLIC SPEAKING - 43426743 10214973858714867 8994420034818277376 n

Unde ne pierdem în PUBLIC SPEAKING? Lucrez de douăzeci de ani în comunicare si am avut ocazia – in toti acesti ani – să cunosc comunicatori redutabili. De la politicieni, la manageri de top, cu toții au încercat măcar o dată să fenteze legile scrise si nescrise ale comunicării.

Unii dintre ei,  mai abili din naștere, au înțeles că ofensiva este cea mai bună apărare, așa cum alții au preferat să ia lucrurile mai domol și au mers pe varianta clasică. Păstrează rețeta în materie de transmitere a mesajului, keep it safe și ajungi la final, ăsta este esențialul! În cele din urmă, fiecare alege cum livrează…

E cert însă că în materie de Public Speaking, și mă refer aici în special la momentul catre trebuie sa susții  o prezentăre pe scenă, cu feedback imediat al publicului, lucurile nu mai sunt așa simple. E valabil chiar și pentru o ședință cu angajații pe care tu trebuie să o conduci…și , mai ales, să fii credibil, simpatic și eficient! Când livrezi mesajul prin intermediul televiziunii,  poate că e ceva mai simplu. Nu știm cât e de incomod e jurnalistul, nu știm cât din ce ai transmis a ajuns cu adevărat să schimbe percepții, vezi mâine cifrele de audiență și înțelegi dacă a meritat totuși să depui efortul.

Când publicul te privește curios, aproape flămând de informație, e complicat, e al naibii de complicat! Și ei știu (publicul din sala!) și tu știi că aici nu e loc de negocieri și așteptări de grafice și tabele de audiență. Aici e LIVE-ul tău, e bătălia pentru atenția lor, pentru zâmbetul lor, pentru schimbarea de percepții sau, de ce nu, pentru vânzarea unui  produs. Aici trebuie să fii BUN, aici trebuie să LIVREZI! Aici primești rapid,  fie sentimentul că ai ajuns la ei, că „ai trecut sticla”, fie senzația aia oribilă că abia aștepți să ajungi la ultimul slide din prezentare. Da, cu toții am trăit și momentul acesta…

Fac o paranteză, treaba cu PUBLIC SPEAKING-ul ar trebui să fie materie obligatorie în școală, că tot avem pretenții de la  elevi, copiii noștri, să știe să se descurce rapid la examene care presupun prezentări și expuneri în fața comisiilor de la bac sau facultate.

Citeste si: Cum am fost noi, cine vor fi ei?

Ca trainer in Public Speaking, am ajuns la concluzia că există câteva lucruri care ne fac să ne pierdem atunci când trebuie să comunicăm pe o scenă. Am să mă refer azi la cea mai rea dintre ele:

Emoția – Din punctul meu de vedere este cea care ne da cel mai tare de cap atunci când avem de ieșit din zona de comfort. Zic emoție? Hai să îi zic teamă, că poate e mai aproape de adevăr.  Despre teama de vorbit în public,  s-au scris multe. Cam 75% dintre noi suferim măcar puțin din acesta cauză. E firesc, NU e neapărat în natura omului să iasă din peștera și să înceapă să susțină un discurs!

De ce ne e Teamă?

  • Teamă că NU suntem îndeajuns de buni
  • Teamă de penibil
  • Teamă de respingere/ public dificil
  • Teamă de a fi criticați
  • Teamă să NU greșim
  • Teamă că o sa uităm discursul
  • Teamă că ceva NU o să meargă bine
  • Teama ca ne privesc  cunoscuții
  • Teama de a ne adresa  persoanelor pe care NU le cunaștem

Așa cum le spun și celor cu care lucrez, fie că sunt la nivel de CEO …fie oameni care vor pur și simplu să comunice mai bine, temerile acestea sunt normale, firești, vin și pleacă. Încercat pe pielea mea! Doar nu credeați că eu NU mă tem, nu?  Principalul meu chin, are un nume particular. Probabil că suferi și tu din aceeași cauză și atunci mă înțelegi.

Eu îi spun First minute fear, teama primului minut! De fiecare dată când moderez, susțin un discurs sau vorbesc oamenilor….primul minut este pentru mine o agonie. Absolut groaznic!  Am inima în gât, mă întreb – cine m-a pus– și îmi vine să mă ascund undeva unde NU trebuie să vorbesc. Așa că fac fix pe dos! Stau pe scenă, nu abandonez, continui să vorbesc și teamă trece.

Cum scapi de teama de vorbit în Public Speaking? O conștientizezi, vezi de unde vine, te „împrietenești” cu ea, EXERSEZI și mergi mai departe. Câteodată nici nu cred că e bine să scapi definitiv de ea, teama asta te face mai concentrat, mai atent, mai conștiincios, doar nu o să te faci de ras în față tuturor, nu? Și mai apoi, tema face că adrenalina să existe, tu să îți dorești să ieși din zona de comfort și să fii cel mai tare Public Speaker. Mai faci o glumă, pregătești structura discursului, Power Point-ul și ești gata! Glumesc, evident totul ține de exercițiu!

Apropo de teamă, ia cu zâmbet, NU ești singur!

Comentarii


Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.