Săptămâna albă – se apropie Postul Paștelui!

Postul Paștelui - rugaciuni

Săptămâna albă – se apropie Postul Paștelui! Pentru că Postul Paștelui ește cel mai lung și cel mai aspru post rânduit de Biserică, trecerea de la alimenția fără restricții la una de post nu se face brusc, ci în etape. La fel se întâmplă și din punct de vedere spiritual și liturgic. Astfel, ortodocșii au intrat de azi în Săptămâna Albă, la capătul căreia, odată cu Duminica Izgonirii lui Adam din Rai, va începe Postul Paștelui.

Ce este special la Săptămâna Albă?

Din punct de vedere al alimentației, nu se mai consumă carne. Alimentația pe bază de brânză, lactate și ouă este încă permisă. Din punct de vedere liturgic, în Biserică cântările și slujbele intră mai puternic în perioada de tristețe și cu rugăciuni specifice, dintre care cea mai importantă este Rugăciunea Sfântului Efrem Sirul.

În această zi creştinii ortodocşi obişnuiesc să-şi viziteze naşii de cununie, să-şi ceară iertare de la părinţii spirituali şi să se pregătească pentru Postul Paştelui. Singurul post care are două lăsatul secului, de carne şi brânză, este Postul Paştelui, unul dintre motive fiind şi stricteţea şi lungimea acestuia.

Citește: REȚETA ZILEI – Prăjitura de post cu suc de roșii!

În zonele rurale, lăsatul secului de Paşte joacă un rol extrem de important, având loc numeroase tradiţii şi obiceiuri în această perioadă. Astfel, se păstrează tradiţii specifice începutului unui an agrar, Paştele fiind fixat în raport cu echinocţiul de primăvară şi fazele lunii. Totodată, aceste tradiţii sunt împărţite înainte şi după lăsatul secului, înainte fiind „Săptămâna Nebunilor” şi apoi urmează săptămâna „Caii lui Sântoader”. De asemenea, în anumite zone se practică, în această perioadă, Baterea halviţei, un joc al copiilor şi tinerilor. Legarea grânelor are loc tot în această perioadă, obicei prin care păsările şi dăunătorii să nu distrugă recoltele din acel an.

În această săptămână, credincioşii dau de pomană celor sărmani preparate din brânză şi ouă. Paştele va fi sărbătorit anul acesta pe 16 aprilie, în aceeaşi zi cu Paştele catolic.

Anul acesta, Postul Paştelui începe pe data de 27 februarie, iar Paștele va fi sărbătorit pe 16 aprilie, potrivit calendarului ortodox. În această perioadă nu se fac nunți. Conform calendarului ortodox, pe 26 februarie are loc Lăsatul secului în Postul Mare.

Sursă foto:

Postul Paștelui - TK Blog No Bake Granola Bars 150x150Citeste si: Desert din cereale, fără coacere. 

Ai și tu un text pe care vrei să-l faci cunoscut? Trimite-l la noi: office@perfectimperfecte.ro

Suntem si pe FACEBOOK. Da-ne un LIKE- Perfect Imperfect

Comentarii


Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.