Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel – tradiții și obiceiuri!

Petru și Pavel - san pietro 2053251 960 720

Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel – tradiții și obiceiuri! Nici nu a trecut bine marea sărbătoare a Cinzecimii și creștinii ortodocși se pregătesc deja pentru un nou mare praznic, cel al Sfinților Apostoli Petru și Pavel, care sunt cinstiți de Biserică pe data de 29 iunie.

Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel nu are o durată fixă, deoarece începutul lui este în funcție de data variabilă a Sfintelor Paști. Acest post începe întotdeauna în lunea după Duminica Tuturor Sfinților, prima duminică după Rusalii – Pogorârea Sfântului Duh. Ținând seama că menținem Pascalia calendarului neîndreptat, Sfintele Paști se pot sărbători între 4 aprilie și 8 mai. Astfel, se poate întâmpla ca Duminica Tuturor Sfinților să fie după 29 iunie și Postul Sfinților Petru și Pavel să se desființeze.

Citește și: Kim Kardashian, întâlnire cu Trump în Biroul Oval!

Așa s-a întâmplat în anii 1945 și 1956, când Învierea a fost prăznuită pe 6 mai. În cele două cazuri, Sfântul Sinod a hotărât să se țină trei zile dinaintea sărbătorii Sfinților Apostoli. O situație similară am avut și în anul 1983, când am sărbătorit Sfintele Paști pe 8 mai, iar Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel a fost numai de două zile, 27-28 iunie.

În Postul Sfinților Petru și Pavel, sâmbătă și duminica se mănâncă pește. Avem dezlegarea la pește și pe 24 iunie, atunci când sărbătorim Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul. Dezlegare la pește avem și luni, marți și joi, numai dacă în aceste zile prăznuim un sfânt cu doxologie mare și cu cruce neagră în calendar. Când o astfel de sărbătoare cade miercuri sau vineri se dezleagă la untdelemn și vin. Dacă sărbătoarea Sfinților Apostoli Petru și Pavel cade miercuri sau vineri, se face dezlegare la pește, vin și ulei.

Sursă foto: Pixabay

Petru și Pavel - children 817365 960 720 90x90Citește și: Cum să-mi fac copilul fericit?

Ai și tu un text pe care vrei să-l faci cunoscut? Trimite-l la noi: office@perfectimperfecte.ro

Suntem și pe FACEBOOK. Dă-ne un LIKE- Perfect Imperfect

Comentarii


Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.