Poziţii de RELAXARE pentru copii? N-ai fi crezut!

pentru bebeluși? N-ai fi crezut! - Fotor 146124524519965 683x1024

Mișcare, mișcare, mișcare! Este sfatul pe care îl primim mereu de la medici. Parte dintre noi mai facem câte o alergare, o sală, o piscină, încercăm cumva să fim responsabili.  Ce trebuie să facem însă cu cei mici? Să vă povestesc un episod. Mă duc într-o zi la medic, verificare de rutină:

– Doamnă, are mușchii abdominali cam slabi!

– Ce are?, mă uit eu la doctor, perfect blondă.

– Adică… să faceți abdomene!

Și uite așa am plecat cu gândul că, deși are mai puțin de doi ani, trebuie să îi întăresc abdomenul. Așa că ne-am pus abdomene, pe citit și pe pus întrebări. Ulterior, am stat de vorbă și cu un specialist în kinetoterapie. Am aflat de la Elena Căciulan -Presedinte al Federatiei Romane a Asociatiilor de Kinetoterapie că mersul pe vârfuri poate fi corectat, că ar fi bine să verificam poziția coloanei celui mic din timp și că există tehnici speciale de masaj pentru momentele când copilul regurgitează. Cel mai fain lucru pe care l-am aflat este cum arată poziția de relaxare la copii și cât de tare îi ajută kinetoterapia pe copiii care suferă de autism.pentru bebeluși? N-ai fi crezut! - dans

1. De ce sunt bune miscarea , masajul și kinetoterapia pentru cei mici?

Elena Căciulan: Mişcarea înseamnă libertate, este prima formă de libertate a copilului de a se descoperi şi a se adapta la condiţiile mediului ambiant. Autonomia este posibilitatea copilului de a avea o viaţă normală. Prin masaj putem mobiliza ţesuturile moi în scop terapeutic, igienic şi reuşim să stabilim un climat de încredere, între copil şi terapeut. Mişcarea, masajul fac parte din intervenţia kinetoterapeutică  şi ajută copilul să se dezvolte armonios şi sănătos iar pe copilul cu dizabilităţi, prin programe specifice de reabilitare neuro-motorie să ducă o viaţă cît mai aproape de normal.

2. Ce faci când observi că micuțul tău are probleme de mers? Se poate rezolva cu ajutorul kinetoterapiei?

Elena Căciulan: Dacă copilul mic are o întîrziere în dezvoltarea motorie nu ezitaţi să mergeţi la un terapeut specializat în dezvoltarea copilului, pentru stimulare. Echipa noastra de kinetoterapeuti de la KINETO DEMA are experienţă şi practica necesară să va ajute în acest sens.

3. Ar trebui să ne îngrijoram cândcopilul merge pe varfuri?

Elena Căciulan: Putem să avem astfel de surprize, cînd copilul merge pe vîrfuri ; el poate fi ajutat cu programe specifice şi individualizate de recuperare iar amînarea întîlnirii cu un specialist nu este în favoarea corecției mersului.

4. Hai sa explicam putin pozitia de relaxare la sugari? Poate parea socanta pentru parinti.

Elena Căciulan: Poziţiile de relaxare sunt necesare cînd copilul este agitat, plînge, deoarece sunt poziţii care îi asigura protecţia, aşa cum este ”poziţia fetală”. Despre poziția de relaxare cea mai bună – Este o formă de terapie prin care readucem /poziționăm copilul în poziții din perioada intrauterină. El are nevoie de protectie și confort, iar poziția fetală este cea mai acceptată și ușor de realizat. Poziția cu capul in jos este o poziţie relaxantă perunt copil iar după școala din Philadelphia ajută la irigarea cerebrală. Uite:  pentru bebeluși? N-ai fi crezut! - minge 1pentru bebeluși? N-ai fi crezut! - relaxarea

5.Cum poate ajuta masajul atunci când sugarul regurgitează în mod repetat?

Elena Căciulan: Puţini stiu, dar kinetoterapia ne ajută și aici. Pentru a combate regurgitarea se fac tehnici specifice. Regurgitarea poate aparea datorită unei funcționari incorecte a diafragmului și o dată cu dezvoltarea mușchilor în jur de un an dispare. Copilul trebuie poziționat în timpul hrănirii într-o poziție verticală, cu pauze în timpul mâncării pentru a putea elimina aerul, după masa el va fi menținut încă 30 de minute în poziție verticală. După alăptare poți să-i dai copilului suzeta pentru că saliva produsă neutralizeaza acizii. In kinetoterapie, se poate lucra pe diafragmul copilului.

pentru bebeluși? N-ai fi crezut! - masaj

6. Ce proceduri se pot aplica copiilor care suferă de autism? 

Elena Căciulan: La copiii cu autism kinetoterapia se adaptează în funcţie de fiecare pacient şi de acceptarea acestuia. Dar, da kinetoterapia ajută enorm pentru ca acești copii sa aiba o viaţă mai ușoară. La copiii bolnavi de autism, terapeutul împreună cu familia și echipa interdisciplinară sunt cei care stabilesc un program care să fie adaptat fiecărui copil. Acceptatea unor noi sarcini depinde de terapia pe care terapeutul o alege, de priceperea și de talentul cu care poate lucra cu pacientul. E greu sa facem un program „batut in cuie”, ședinţa se adaptează în funcție de starea copilului. Ea poate fi intercalată cu o activitate care îi face plăcere.  Apoi revenim la sarcină /obiectivul nou pe care-l urmărim în programul pacientului. Și folosirea terapiei cu animale poate ajuta mult un copil cu autism. Terapia kineto se poate combina minunatvcu celelalte terapii.pentru bebeluși? N-ai fi crezut! - ridicare

7. Ce nu stim despre kinetoterapia pentru sugari si bebelusi?

Elena Căciulan: Părinţii nu ştiu că stimularea neuro-motorie a copilului poate începe foarte devreme şi că toate tenicile de lucru se bazează pe dezvoltarea neuro-motorie a copilului normal, toate informaţiile intră şi periarticulare pe care copilul le primeşte ,sunt neinvazive şi aduc stabilitate şi echilibru în dezvoltarea copilului.

8. La ce varsta ar trebui sa facem prima verificare a coloanei copilului?

Elena Căciulan: Evaluarea coloanei se poate face de la cîteva luni cînd avem deficienţe asociate (torticolis, poziţii vicioase ale trunchiului, etc) şi pînă cînd părintele sesizează o asimetrie la nivelul bazinului,umerilor,omoplatilor sau evaluarea făcută de medicul şcolar, familie,ortoped ,de recuperare. Aș vrea să le spun părinţilor să nu neglijeze postura copiilor. Este extrem de important pentru dezvoltarea lor să aibă o poziţie corectă. O vizită la kientoterapeut le poate schimba viaţa!

 

Comentarii


Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.