La ce bun să purtăm masca Perfecțiunii?

perfecți - mardi gras mask party colorful celebration

 Editorial scris de Corina Marcu. La ce bun să purtăm masca Perfecțiunii? Ce s-ar întâmpla în lume dacă nu ar exista ei, perfecționiștii!? Sunt ușor de recunoscut grație preocupării lor permanente ca totul să fie realizat ireproșabil, până la ultimul detaliu. Atât de mare este atenția pe care aceștia o acordă detaliilor, încât de multe ori pierd din vedere imaginea de ansamblu.

Ghidați de convingerea că „Un eșec total survine atunci când ceva nu este 100% perfect.”, persoanele perfecționiste au sentimentul că este obligația lor să mențină în ordine tot ce îi înconjoară, lucrând la standarde înalte de calitate. Implicați total în munca lor, sunt adesea caracterizați că fiind oameni cu o rigoare morală extremă: conștiincioși, onești, modești și scrupuloși.

Am putea spune despre perfecționist că este la fel de exigent cu ceilalți cum este și cu sine. Aflat într-o permanentă căutare a perfecțiunii, el sfârșește prin a-i considera pe ceilalți niște superficiali și iresponsabili, motiv pentru care simte că nu poate avea încredere în oameni și că întotdeauna trebuie să verifice ceea ce fac.

Citește și: De ce cred în Perfect imperfect?

Mai mult, idealul său de perfecțiune se poate extinde chiar și în viața personală, inclusiv în ceea ce privește menajul casei. Praful de pe mobilă, scamele de pe covor sau un bol nespălat aflat pe masă, reprezintă argumente serioase pentru a se considera „imperfect” sau de a-i eticheta astfel pe ceilalți. Este firesc să resimțim o stare plăcută atunci când intrăm într-o casă curată și ordonată, însă fără a transforma dezordinea într-o tragedie.

Vă invit să vă imaginați tensiunea în care trăiesc, dorind mereu să controleze totul, să verifice totul, să vegheze ca totul să fie perfect. Ce oboseală! Cei mai mulți dintre ei își doresc în adâncul sufletului să se lase în voia lucrurilor, însă nu îndrăznesc să facă asta. Ar fi minunat pentru ei să descopere bucuria destinderii și a relaxării. Nu ar fi greșit dacă i-ați ajuta în acest sens sau, dacă ați învăța să vă mai relaxați din când în când, în cazul în care simțiți că rezonați cu acest tablou „perfect”.

La ce bun să purtăm masca perfecțiunii? Teama de imperfecțiune, nesiguranța interioară și nevoia de a controla totul în viață sunt dificil de experimentat în mod direct, un fel de bal mascat al trăirilor noastre. Oamenii simt nevoia de o plasă de siguranță. Perfecționismul pare a fi o plasă rentabilă atât timp cât este căutat cu obstinație în toate mediile vieții, de la cel socio-profesional la cel personal. Până și mediul online a fost virusat de întruchiparea perfecțiunii: imaginea perfectă, job-ul perfect, iubirea perfectă, familia perfectă,…, viața perfectă. Pare să fie un trend al lumii în care trăim, una obsedată și terifiată de posibilitatea întâmplării unor erori în materie de securitate și protecție națională, de la zona politică la cea informațională.

Însă, se justifică consumul energetic!? Instalarea oboselii cronice și a epuizării globale reprezintă doar o chestiune de timp, direct proporțional cu intensitatea și frecvența perfecționismului manifestat Este posibil ca rezervorul resurselor energetice să falimenteze mai repede decât vă imaginați. Și atunci, cine va mai avea grijă ca totul să iasă BINE!?

Photo via VisualHunt

perfecți - facebookbutton 150x150Citește și: De ce purtăm ”masca perfecțiunii” pe Facebook?

Ai și tu un text pe care vrei să-l faci cunoscut? Trimite-l la noi: office@perfectimperfecte.ro

Suntem și pe FACEBOOK. Dă-ne un LIKE- Perfect Imperfect

Comentarii


Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.