Război în Sănătate !

sănătate - ministerulsanatatii

Articol scris de Loredana Negrilă. Război în Sănătate ! Guvernul României a discutat în cadrul ședinței de astăzi PROIECTUL DE ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ pentru modificarea şi completarea Legii nr.95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii. Motiv de alertă printre șefii de spitale din România, întrucât documentul vine cu o serie de precizări referitoare la accesul în funcții de conducere, ceea ce ar putea genera multe incompatibilități pentru deja existenții manageri.

Despre ce schimbări e vorba? Și de ce au produs asemenea tulburări la vârful lumii medicale?

  1. MANAGERII DE SPITAL POT FI ECONOMIȘTI SAU ORICE ALȚI PROFESIONIȘTI, NU DOAR MEDICI PRIMARI SAU CADRE UNIVERSITARE ÎN MEDICINĂ.

În viziunea Ordonanței de Urgență, șefii de spital vor căpăta statut și atribuții mai apropiate de cele specifice unui manager. Astăzi, managerii de spitale sunt în marea majoritate profesori doctori, validați de Universitățile de Medicină.

”Adevărul e simplu: în acest moment, 99% dintre managerii de mari spitale din Occident nu ar putea deveni niciodată manageri ai spitalelor noastre, pentru că nu sunt nici medici primari și nici cadre universitare în medicină”, a explicat unul dintre cei care a lucrat la modificarea Legii Sănătății.

Ideea Ministrului Sanatatii este ca managerii să se dedice activității de organizare a spitalelor. Acestia vor fi obligaţi să se ocupe strict de conducerea unităţii sanitare în timpul orelor de program. Un alt punct sensibil ar fi ca managerii care sunt şi chirurgi vor putea opera stric după ora 16.00, ei nemaiputând să participe la activităţi de cercetare în intervalul 08.00 – 16.00, orar în care trebuie să se ocupe strict de spital. Mai mult, medicii care vor să ocupe funcţia de şef de secţie vor susţine concursuri nu pe baza legislaţiei, ci pe proiectul conducerii spitalului, din perspectiva bugetului şi a actului medical.

  1. DIRECTORUL VA PUTEA SĂ AIBĂ RUDELE ANGAJATE ÎN SPITAL, DAR NU PE O ALTĂ POZIȚIE DE CONDUCERE!

Conflictele de interese sunt și ele reglementate mult mai dur prin Ordonanța de Urgență care modifică Legea Sănătății.

”Rudele pînă la gradul IV ale managerului nu vor putea deține funcții de conducere în același spital sau serviciu de ambulanță”, prevede legea, dacă această formă va fi adoptată de către Guvern. În plus, rudele de până la gradul IV nu pot deține acțiuni la companii aflate în relații cu spitalul.

Companiile pharma nu aprovizionează direct spitalele. Ele au în general distribuitori. Ceea ce înseamnă că rudele managerilor vor putea deține părți sociale la firme, câtă vreme aceste firme fac afaceri intermediate cu spitalele.

Ceea ce pentru organizațiile de pacienți pare puțin, este însă prea mult pentru nervii și interesele șefilor sănătății din România.

Cu sau fară aceste masuri, cel mai important lucru în procedura de management ramâne calitatea actului medical din spitalul respectiv. Iar calitatea este consecința competenței medicilor și asistenților medicali, a disponibilității constante a materialelor sanitare și a

medicamentelor, dar și a respectării permanente a măsurilor de asepsie și antisepsie.

Este vital să ai cu cine, cu ce și cum să faci lucrurile. Concursul pentru ocuparea acestor posturi nu este o garanție a faptului că într-un spital lucrurile se vor desfășura corect. Nu inseamnă că se va sfârși abuzul, care este de cele mai multe ori o regulă în relaționarea din interiorul sistemului. Nu înseamnă că vom avea cu ce lucra, sau că atunci când vom semnala lipsurile grave cu care ne confruntăm, vom primi și un răspuns sau se vor lua măsuri coerente.

În realitate, nu înseamnă nimic în România. Doar aparențele vor fi ameliorate. Ca de obicei.

Sursă foto: curierulnațional.ro

sănătate - carute 150x150Citeste si: Căruțele vor fi obligate să își facă RCA

Ai și tu un text pe care vrei să-l faci cunoscut? Trimite-l la noi: office@perfectimperfecte.ro

Suntem si pe FACEBOOK. Da-ne un LIKE- Perfect Imperfect

Comentarii


Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.