REGINELE României. Povestea unor mari DOAMNE

REGINELE României - REGINELE Rom  niei 2 1024x578
Galerie Foto

Text de Elisabeta Tîrziu

REGINELE României. Povestea unor mari DOAMNE. Patru doamne. Cu povești, idealuri, scopuri și viziuni diferite. Punctul comun al celor patru: același tip de familie. Familie regală. Elisabeta, Maria, Elena și Ana au fost soțiile regilor României. Dintre toate, spun istoricii, cu adevărat relevantă pentru istoria țării noastre este Regina Maria, soția Regelui Ferdinand, mama Regelui Carol al II-lea și bunica Regelui Mihai.

 

Regina Elisabeta sau Carmen Sylva a fost prima regină a României. A ales pseudonimul Carmen Sylva, latinescul pentru „cântecul pădurii”, la îndemnul soţului său, regele Carol I, pe motiv că trebuie să delimiteze poeta de regină.

REGINELE României - REGINELE Rom  niei 3

A venit în România la 26 de ani ca să se căsătorească cu Carol I de Hohenzollern-Sigmaringen. Întâlnirea cu el nu a fost nicidecum dragoste la prima vedere pentru Elisabeta. „Atâta vreme cât era aici şi îmi vorbea despre măreţia misiunii sale şi despre greutăţile avute, totul mergea bine, mă molipsisem de entuziasmul lui şi eram pregătită să fac orice mi-ar fi cerut.”, nota Regina în memoriile sale.

În timpul războiului de independenţă din 1877-1878, a înfiinţat mai multe spitale, servicii de ambulanţă şi îngrijire şi a făcut rost de medicamente pentru răniţii de pe front. După război, a pus pe picioare o fundaţie prin care trata benevol peste 17.000 de oameni an de an. A avut o singură fiică, Mărioara, care la patru ani a murit din cauza scarlatinei. „A fost drama vieţii ei”, aşa cum însăşi regina spunea. Şi-a ascuns apoi această dramă în spatele cuvintelor pe care le aşeza ingenios pe hârtie. A fost supranumită şi „regina scriitoare”. De-a lungul vieții, sub numele de Carmen Sylva, a scris peste o mie de poezii, nouăzeci de nuvele strânse în patru volume, treizeci de opere dramatice şi patru romane.REGINELE României - REGINELE Rom  niei 4
10 ianuarie 1893. Este celebrată căsătoria dintre Marie de Edinburgh şi Ferdinand, nepotul lui Carol I. În 1914, cei doi devin regii României.  „Deodată răsună în văzduh numele meu: Regina Maria. O aclamare profundă ce mă umplea de fiori izbucni în sute de inimi. Regina Maria…și ne privirăm față în față: poporul meu și eu.”, scria Regina Maria la câteva zile după încoronare.

Conexiunile sale dinastice, la Răsărit şi la Apus, combinate cu o voinţă de fier, au pus România în situaţia fericită şi rară de a avea în frunte o personalitate excepţională într-un moment de cotitură. A crezut în România modernă, a cucerit New York-ul, Londra şi Parisul cu șarm, inteligenţă şi viziune politică.

Era nepoata reginei Victoria şi a ţarului Alexandru al II-lea, verişoară cu ţarul Nicolae al II-lea, cu regele George al V-lea al Angliei şi cu împăratul Wilhelm al II-lea al Germaniei. Datorită acestor relații de rudenie, a avut un rol politic crucial atunci când România şi-a declarat neutralitatea în 1914, dar și doi ani mai târziu. În august 2016, țara noastră a intrat în război de partea aliaților – Marea Britanie, Franța și Rusia – având ca scop unirea cu Transilvania, stăpânită de Imperiul Austro-Ungar. Ca acest ideal să devină posibil, Regina Maria l-a influențat decisiv pe Regele Ferdinand să declare război Germaniei, țara lui natală, care era aliată cu Imperiul Austro-Ungar.

„Marele vis al României este și al meu. În fundul sufletului românii mei nu aveau decât o singură adevărată simpatie: Franța. Și un singur ideal: Transilvania. Împăratul Rusiei și Regele Angliei, fiind amândoi verii mei primari, era ușor pentru mine să intru cu ei în relații neoficiale.” Românii contemporani cu ea îi spuneau „Mama răniţilor” sau „Regina soldat”. „În fiecare dimineață, Regina, în uniformă de infirmieră, însoțită de o doamnă de onoare și de un grup de brancardieri voluntari, se duce la gară pentru a-i primi pe răniți. Regina înfruntă moartea și depășește oboseala unei zile nu de opt ore, ci a unei zile care se întinde până noaptea târziu, cu șaisprezece, șaptesprezece sau optsprezece ore de muncă.”, povestea Contele Saint-Aulaire, oficial francez. Se ocupa personal de asistenţa medicală, obţinea hrană și ridica moralul trupelor.

Istoricii spun că Marea Unire de la 1 Decembrie 1918 a fost rezultatul eforturilor unei întregi națiuni, care a avut șansa să fie condusă de oameni politici responsabili și cu vocație, iar Regina Maria a fost unul dintre acei conducători.

REGINELE României - REGINELE Rom  niei 5
A treia regină a României a fost Elena, mama Regelui Mihai I și nora Reginei Maria. S-a născut în familia regală a Greciei și s-a căsătorit cu Regele Carol al II-lea în 1921. „Odată i s-a spus că viaţa ei seamănă cu povestea Cenuşăresei, dar inversată. În cazul ei, povestea nu s-a sfârşit, ci a început cu fericirea. Născută cu titlul de Prinţesă a Greciei şi Danemarcei, Elena a avut o copilărie de basm. A fost însă un paradis provizoriu. A crescut pe o pantă nefericită a istoriei. A fost martoră la abdicarea forţată a tatălui, a soţului, a fratelui şi a fiului ei. A cunoscut nefericirea conjugală lângă Carol şi disperarea maternă. A murit în exil, departe de ţările iubite: Grecia şi România.”

S-a implicat în acţiuni caritabile şi sociale. A dezvoltat un proiect medical în colaborare cu Crucea Roșie din Paris și a participat la paradele militare în calitate de colonel onorific al Regimentului 9 Roşiori.

În timpul primei domnii a regelui Mihai, între 1927 și 1930, a divorțat de regele Carol al II-lea, iar doi ani mai tarziu a părăsit România. S-a stabilit la Florența. Pe Mihai avea voie să-l vadă numai două luni pe an. În 1940, odată cu abdicarea lui Carol al II-lea, dictatorul Ion Antonescu i-a cerut să se întoarcă în țară. A revenit și a primit titlul de Regină mamă și apelativul Majestate. Tot la acea vreme, a devenit confidentul cel mai de preț al Regelui Mihai. L-a însoțit inclusiv când acesta s-a întâlnit cu Hitler. Pe Hitler, Regina Mamă Elena îl descria: „Părea tot timpul grăbit. Era obsedat şi vorbea doar de viitorul pe care îl va aduce el Germaniei. Mi-a zis: dacă în faţa mea e un munte şi eu vreau să treacă pe acolo o şosea, dau muntele la o parte!”. După abdicarea lui Mihai, Regina Elena a împărtășit soarta fiului ei: și-a trăit restul vieții în exil.

REGINELE României - REGINELE Rom  niei 6

Pe Ana de Bourbon Parma unii o consideră a patra Regină a României, alții numai soția lui Mihai. S-a născut în data de 18 septembrie 1923, la Paris. Părinţii ei au fost Principele René de Bourbon Parma şi Principesa Margareta a Danemarcei. A făcut o şcoală de Arte Frumoase la New York, iar în paralel a lucrat ca vânzătoare la un magazin universal. Avea 19 ani când i-a cerut permisiunea mamei sale să se înroleze în războiul antinazist. A mers pe frontul african, apoi european şi german, în cadrul Armatei Franceze. În 1943 s-a înrolat în Forţele Franceze Libere, a traversat Atlanticul şi a făcut studii de infirmieră la Casablanca, apoi la Rabat, în Maroc. A condus jeep-ul armatei și a transportat sânge și limfă pentru răniți.

REGINELE României - REGINELE Rom  niei 4 1 150x150Citeste si: Regina ANA – REGALITATEA e ceva interior, deci nu se reduce la BIJUTERII

Regele Mihai s-a îndrăgostit de ea cu mult înainte să o cunoască personal. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, în cinematografele din România, înainte de film, se vizionau scurte reportaje de ştiri, cele mai multe de pe front. Mihai a văzut-o într-un reportaj de război din Maroc, timp de câteva secunde. A cerut operatorului să decupeze fotogramele filmului şi să le transforme în mici fotografii. Ulterior, cei doi s-au cunoscut la nunta Reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii cu Ducele de Edinburgh, în 1947, la Londra.

REGINELE României - REGINELE Rom  niei 7

„Dumnezeu mi-a dat omul vieții mele, aici nu încape nici un dubiu! Viața a fost generoasă cu mine, mi-a dat enorm. Lumea aceasta în care trăiesc nu îmi e datoare cu nimic.”, mărturisea Ana despre Mihai. Ana și Mihai s-au căsătorit la Atena, în exil, în 1948. Împreună, au cinci fiice: Margareta, Maria, Elena, Sofia și Irina. Abia la 68 de ani Ana a ajuns în țara a cărei regină era de 44 de ani. Nu vorbește română și a vizitat o singură dată Bucovina de Nord, astăzi în Ucraina, în 2000, alături de Regelui Mihai. A murit la 92 de ani și a fost înmormântată la Curtea de Argeș. 68 de ani i-a fost alături lui Mihai. A fost preum Elena, femeia din spatele domnitorului Alexandru Ioan Cuza.

foto: adevarul.ro/ stiridinvest.ro/ cotidianul.ro/ femeia.ro/ wikipedia.com

REGINELE României - REGINELE Rom  niei 150x150Citeste si: Regina Ana, un exemplu de IUBIRE, un exemplu de FEMEIE

Ai si tu un un text pe care vreisa-l faci cunoscut? Trimite-l la noi: emamzeicescu@gmail.com

Suntem si pe FACEBOOK. Da-ne un LIKE – Perfect Imperfect

 

Comentarii


Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.