Rețeta zilei – turta dulce

turta dulce - turtadulce

Rețeta zilei – turta dulce. Unul dintre deliciile copilăriei, turta dulce era una dintre cele mai aşteptate prăjiturele de pe masa de Crăciun. Copiii sunt extrem de bucuroşi când, între cadouri, găsesc micuţelebucăţi de bucurie în forme diferite.

Ingrediente pentru turta dulce:

1 linguriţă cu vârf (sau două linguriţe, dacă va place turta dulce foarte aromată) din următorul mix de condimente:
3 linguriţe scorţişoară,
1 linguriţă nucşoară,
1 linguriţă ghimbir,
1/4 linguriţă coriandru,
1/8 linguriţă piper etc
– 480 g făină, împărţită în 150g + 330g
– 260g zahăr (poate fi şi brun)
– 125g apă (aceasta e cantitatea bună, confirmată de Masha)
– 50g unt
– un ou ~50g
– 1/2 linguriţă bicarbonat de sodiu
– un vf de sare

Ingrediente pentru glazură:

– Un albuş de ou
– 100g zahăr pudra
– 2 linguri de apă fierbinte

Metodă de preparare:

Înainte de orice, se face un sirop de zahăr. Într-o crăticioara de inox, topiţi o lingură plină de zahăr, la foc mediu, până ce zahărul se caramelizează şi primeşte o nuanţă maro închis. Turnaţi peste zahăr 125 ml apă clocotită şi aşteptaţi câteva secunde, se topească zahărul.

Adăugaţi mixul de condimente, restul de zahăr şi amestecaţi până se topeşte zahărul, tot la foc mediu, până ce lichidul ajunge la 75C (eu nu am termometru, deci merge şi fără). Opriţi focul.

Puneţi 150g făină în siropul fierbinte, toată odată, şi amestecaţi cu o spatulă sau cu un tel, bine de tot, până ce compoztia devine omogenă, fără cocoloaşe. Lăsaţi se răcească. Preincalziti cuptoul la foc mediu.

Într-un bol, amestecaţi restul de făină cu sarea şi bicarbonatul şi turnaţi deasupra compoziţia din crăticioara. Adăugaţi oul, untul şi opţional, coajă de lămâie rasă. Framantaticâteva minute, până ce aluatul devine elastic şi nelipicios.

Aşezaţi o hârtie de copt pe fundul unei tavi, şi rupeţi din aluat bucăţi de ~40g pe care le modelaţi cu ajutorul palmelor în formă de bilă. Puneţi-le în tavă şi lăsaţi loc între ele ~2cm. În timp ce lucraţi bilele, acoperiţi tavă cu un prosop umed sau o folie de plastic, evitaţi uscarea aluatului.
Coaceti turta dulce timp de 15-20 min, în funcţie de mărimea pe care aţi ales-o. Dacă aţi făcut bucăţi mici, de 20g, nu coaceti mai mult de 8 min. Aluatul copt trebuie rămână oarecum moale la atingere, căci se va întări pe măsură ce se va răci. Dacă îl lăsaţi se usuce în cuptor, turta dulce va fi prea tare când se va răci complet.
timp ce turta dulce se coace, pregătiţi glazură (eu am făcut-o cam moale, am pus zahărul şi apă la “ochi”… ciudat cum la aluatul de pâine cântăresc totul şi am grijă nu greşesc 1g, dar când fac altceva, devin leneşă comodă…**): într-un vas curat, fără urmă de grăsime, bateţi bine albusul cu mixerul (sau cu ţelul), până devine spumă, adăugaţi treptat zahărul pudra, continuaţi bateţi până ce spumă e lucioasă, adăugaţi apă fierbinte şi amestecaţi bine.

Luaţi câteva bucăţi de turtă dulce rece, puneţi-le într-un vas de plastic cu capac, adăugaţi câteva linguri de glazură, închideţi capacul şi scuturaţi vasul în toate părţile. Scoateţi turta dulce pe o farfurie sau pe o folie şi continuaţi cu restul în acelaşi mod.
**La prima tură de turtă dulce nu am făcut glazură. Merge şi fără, dar comparativ, e mai bună cu glazură. La a două tură am făcut glazură, dar cum spuneam, a ieşit prea lichidă aşa eu nu am putut face aşa cum am descris mai sus (mi-a părut rău, căci tare fi vrut joc cu scuturatul) salvez situaţia, am luat câte o bucată de turtă dulce întredouă degete şi am scufundat-o cu partea bombată în glazură. Le-am aşezat pe o hârtie de copt şi le-am desprins după ce s-a întărit glazură.

Sursă rețetă: Jamila Cuisine

turta dulce - prajitura craciun fructe uscate una marile prajituri craciun 3 150x150Citeste si: Rețeta zilei – prăjitură de Crăciun

Ai și tu un text pe care vrei să-l faci cunoscut? Trimite-l la noi: office@perfectimperfecte.ro

Suntem si pe FACEBOOK. Da-ne un LIKE- Perfect Imperfect

Comentarii


Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.