România, la un pas de criza energetică?

România, la un pas de criza energetică? - gaze naturale aragaz foto 123RF

Text de Loredana Negrilă. România, la un pas de criza energetică? Ca urmare a zilelor extrem de geroase din ultima perioadă, Guvernul a adoptat o Hotărâre care permite Transelectrica adoptarea unor măsuri preventive de întrerupere a exporturilor de energie. Această soluție vine în urma unei notificări a companiei de stat cu privire la iminența apariției unei situații de criză din Sistemul Energetic Național.

Cererea către Guvern a fost argumentată de factori precum prognozele meteorologilor care indică un nou interval de vreme severă în perioada imediat următoare, de deficitul de energie electrică înregistrat din cauza reducerii nivelului Dunării, dar și de scăderea rezervelor de apă din marile acumulări hidroenergetice.

Un alt factor a fost scăderea semnificativă a energiei electrice din statele vecine pe fondul valului de frig care a cuprins regiunea încă din 6 ianuarie.România înregistrează în aceste zile consumuri mari de gaze naturale de peste 70 de milioane de metri cubi pe zi și de energie electrică de peste 9.500 MW la vârfurile de consum.În această situație, producția de electricitate în parcurile eoliene este deficitară, iar aprovizionarea centralelor pe cărbune din Oltenia și Hunedoara a fost îngreunată din cauza transportului dificil al cărbunelui.

Citeste si: Florian Coldea, pus la dispoziția directorului SRI!

În acest context, ministrul Toma Petcu a făcut o scurtă radiografie a Sistemului Electroenegetic ce vizează consumurile istorice de gaze naturale și energie electrică înregistrate în ultimele șase zile. Ministerul Energiei susține că au apărut defecțiuni în sistemul de producție a unor grupuri energetice, iar adoptarea Hotărârii înseamnă doar un plan B la care autoritățile pot apela „în cazul în care situația o cere”.

Trecerea centralelor pe combustibil alternativ(păcură) ca măsură de siguranță pentru funcționarea rețelelor de energie și de gaze naturale, precum și limitarea consumului în tranșe sunt variantele de luat în calcul, conform spuselor ministrului.

Printre altele, Toma Petcu a dat vina și pe guvernarea tehnocrată, susținând că Guvernul Cioloș nu a asigurat din timp resurse pentru iarnă. El a fost însă contrazis de Victor Grigorescu, fostul ministru al Energiei, care susține că este doar o strategie de imagine a actualului Guvern.

Foto: adevarulfinanciar.ro

România, la un pas de criza energetică? - maxresdefault 150x150Citeste si:Vedetele cântă „I Will Survive” înaintea învestirii lui Donald Trump

Ai și tu un text pe care vrei să-l faci cunoscut? Trimite-l la noi: office@perfectimperfecte.ro

Suntem si pe FACEBOOK. Da-ne un LIKE- Perfect Imperfect

 

 

Comentarii


Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.