Sâmbăta lui Lazăr și Floriile – marile sărbători ce anunță Paștele

florii - floriile

Sâmbăta lui Lazăr și Floriile – marile sărbători ce anunță Paștele Pentru creștinii ortodocși urmează cea mai importantă săptămână din întregul an, Săptămâna Mare, cea în care sunt comemorate patimile și moartea Domnului Hristos.

Dar, înainte de această săptămână plină de semnificații și gesturi liturgice superbe, alte două mari sărbători sunt aproape: Sâmbăta lui Lazăr și Duminica Floriilor. Sâmbăta lui Lazăr este ultima zi din această perioadă în care se mai face pomenirea morților, următoarea zi urmând să fie după Duminica Tomii. Tradițiile românești legate de această zi sunt extrem de frumoase:

Citește și: Semnificația salciei de Florii

  • În sâmbăta Floriilor, la casele gospodarilor colindă fetele din localitatea respectivă , purtând pe cap cunune cu flori de câmp. În colindele lor se povesteşte despre moartea nefericită şi despre înmormântarea unui tânăr pe nume Lazăr. Una dintre fete, care poartă numele de Lăzăriţa, se îmbracă în mireasă.
  • În Sâmbăta Floriilor copiii colindă la vecini şi la prieteni cu crenguţe de salcie sfinţite la biserică de preotul satului. În colindul lor se regăsesc urări de bine şi de sănătate. Colindătorii sunt primiţi de gazde cu multă bucurie. În cinstea lor, gazdele îşi împodobesc casa cu salcie sfinţită, îşi exprimă optimismul, speră şi spun cu credinţă: „Vă aşteptăm şi la anul!”. Bătrânii satului respectă tradiţia şi colindătorii sunt răsplătiţi cu ouă albe, nefierte, pentru a fi vopsite de Sfântul Paşte.
  • Prin tradiţie, în Sâmbăta lui Lazăr, gospodinele plămădesc plăcinte şi să le dea de pomană vecinilor, rudelor şi tuturor musafirilor. Dacă femeile pregătesc plăcinte, fetele tinere plantează flori, fiind convinse că numai cele sădite acum vor avea multe ramuri înflorite.

Duminica Floriilor, a Intrării Domnului în Ierusalim, este un mare Praznic Împărătesc. Odată cu el, intrăm în Săptămâna Mare. În această zi, Mântuitorul Hristos este întâmpinat de poporul din Ierusalim ca un Împărat, mai ales că deja în cetate se răspândise vestea învierii lui Lazăr. Mulți dintre evrei vedea în Hristos pe cel care urma să îi elibereze de sub stăpânirea romană. Este întâmpinat cu ramuri de finic și i se strigă: „Osana! Osana! Bine este cuvântat cel ce vine întru numele Domnului!

Tradiții de Florii:

  • credincioșii aduc acasă ramuri sfințite de salcie, care sunt puse la icoane
  • În unele sate din țară, de Florii sătenii agață pe ramurile pomilor fructiferi, pe butucii viţei-de -vie, pe stupi şi la ferestre ramuri de salcie sfințite. În felul acesta, toţi membrii familiei se vor bucura de prosperitate şi vor fi feriți de probleme de sănătate.
  • În anumite sate din Banat și din Transilvania, fetele mari obișnuiesc să pună o cămașă curată și o oglindă sub crengile unui păr altoit. Obiectele sunt recuperate după răsăritul soarelui, fiind de mare însemnătate în dragoste și sănătate

Sursă foto: acasă.ro

florii - Decoratiuni pentru masa de Paste si nu numai 3 150x150Citește și: Întâmpină sărbătorile pascale într-o locuinţă de poveste!

Ai și tu un text pe care vrei să-l faci cunoscut? Trimite-l la noi: office@perfectimperfecte.ro

Suntem și pe FACEBOOK. Da-ne un LIKE- Perfect Imperfect

 

Comentarii


Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.