Sănătatea, Perfectă sau Imperfectă?

Sănătatea - vlad voiculescu bun

Articol scris de Loredana Negrilă. Sănătatea, Perfectă sau Imperfectă? Vaccinurile reprezintă una din cele mai importante realizări ale științei medicale. Deși eficiența lor a fost dovedită, în ultimele decenii, la nivel mondial, a apărut o adevărată controversă legată de folosirea acestor produse.

În ultimii ani, mișcarea antivaccin a luat amploare și în România, țară care ocupă primele locuri în Europa la numărul de cazuri de tuberculoză, rubeolă și hepatita B. Rata vaccinării la copii a scăzut, drastic, cu 20 de procente sub nivelul de siguranță al Organizației Mondiale a Sănătății.

In acest context,  Ministerul Sănătăţii a lansat  printr-un clip video şi un site web, o campanie de promovare a imunizării copiilor prin vaccinare împotriva bolilor care pot provoca moartea. Campania „Vaccinurile salvează vieţii” conţine un clip video ce îl are ca protagonist pe actorul Victor Rebengiuc. El spune povestea războaielor din secolul trecut care au luat viaţa a 200 de milioane de oameni, în timp ce bolile care ar fi putut fi prevenite prin vaccinare au omorât peste 600 de milioane de persoane.
Mesajul clipului subliniază importanţa vaccinurilor pentru prevenţia unor boli care pot afecta grav sănătatea sau chiar viaţa oamenilor, precizează Ministerul Sănătăţii .
Pe lângă clipul video, campania conţine şi o pagină web dedicată vaccinării, desprevaccin.ro, unde pot fi găsite informaţii despre beneficiile imunizării, Programul Naţional de Vaccinare, despre vaccinuri, atât pentru copii, cât şi pentru adulţi şi mărturii ale unor personalităţi publice care şi-au vaccinat copiii.

Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu,  a precizat că Legea vaccinării este gata şi va fi pusă în dezbatere publică foarte curând, amintind  că în acest moment sunt stocuri pentru toate vaccinurile.

„Legea vaccinării este finalizată, o vom pune în transparenţă foarte curând. Unul dintre scopurile legii vaccinării este tocmai acesta, de a ne asigura, de a ne da baza legală, de a oferi Ministerului Sănătăţii baza legală pentru a face stocuri. Legea vaccinării presupune că vom avea stocuri timp de un an pentru toate vaccinurile”, a spus ministrul.  Acesta a subliniat că în acest moment există stocuri pentru toate vaccinurile.

„Avem stocuri pentru toate vaccinurile în acest moment, există însă probleme de aprovizionare cu vaccinurile, asta nu este un secret, au existat dintotdeauna”, a  adăugat Voiculescu.

El a menționat că există stocuri şi pentru vaccinul antigripal. „Vaccin antigripal există, așa cum există și o achiziţie în curs pentru mai multe doze, ele sunt distribuite la direcţiile de sănătate publică şi apoi mai departe la medici”, a afirmat Vlad Voiculescu.

Despre cardul de sănătate

Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a afirmat legat de sistemul cardului de sănătate  care este din nou nefuncţional, că în cazul în care contractul de mentenanţă câştigat de Teamnet nu va fi semnat de către reprezentanţii grupului, „atunci va fi schimbată strategia, pentru că este nevoie de o firmă care să asigure fiabilitatea sistemului.”

Despre contractele managerilor de spitale

Ministerul Sănătăţii lucrează la mai multe ordine de ministru, dar şi la o Ordonanţă de Urgenţă în care se va preciza clar cine poate candida pentru postul de manager de spital şi ce va trebuie să facă un manager de spital, a declarat ministrul Sănătăţii. Totodată, acesta a adăugat că în acest moment, dacă ar vrea să aducă un manager al unui spital celebru  din Europa la toate spitalele mari din Bucureşti, nu ar fi cu putință, deoarece nu îndeplineşte condiţiile legii.
„Legea noastră spune că trebuie să fie medic primar sau cadru universitar pentru a fi manager. Lucru pe care eu nu-l pot înțelege. Managerul trebuie să fie manager. El trebuie să se asigure că medicii şi personalul din spital au resurse pentru a oferi servicii de calitate. Vom avea în acest sens o schimbare de paradigmă. Vom avea o ordonanţă de urgenţă şi vom avea o serie de opt acte normative de ordin de ministru care să schimbe modul în care managerii de spital sunt selectaţi”, a afirmat Voiculescu.

Despre achiziţiile din Sănătate

În ceea ce priveşte economiile din sănătate, ministrul a subliniat că acestea se pot face prin achiziţiile centralizate.
„Achiziţiile centralizate de medicamente oncologice sau achiziţiile centralizate de medicamente antibiotice. Este ceea ce am început de şase luni şi ceea ce o să lăsăm în urmă. Procese de achiziţii centralizate pentru ambele tipuri de medicamente. Sumele sunt de câteva sute de milioane de lei. Este lesne de înteles că una este ca fiecare spital să-şi cumpere mediamente pentru el, şi alta este să existe un acord cadru la nivel naţional”, a completat Voiculescu.

Corpul de control al Ministerului Sănătății, în control la Agenţia Naţională de Transplant

Inspectorii Corpului de control al Ministerului Sănătății au efectuat de curând un control la Agenția Națională de Transplant. Potrivit ministrului Vlad Voiculescu, există „indicii serioase” că acreditarea Spitalului Sf. Maria pentru transplantul de plămâni nu a fost făcută în mod judicios. „Există și alte probleme care mă fac să cred că transplantul de plămâni, în România, la Sf. Maria, nu este ceva ce ne-am putea dori şi ar pune viaţa pacienţilor în pericol”, a precizat ministrul Sănătăţii.

Vlad Voiculscu a mai spus că în prezent, pacienţii care au nevoie de transplant de plămâni sunt pe lista de aşteptare a spitalului AKH din Viena, dar şi a oricărui alt spital din Europa care efectuează transplant de plămâni, statul român decontând intervenţiile. „Nu există un monopol al AKH Viena. Dacă mă întrebaţi de ce se duc pacienţii la AKH, aş putea să vă dau eu un răspuns: pentru că acolo se efectuează mai mult de un transplant pe zi, cu rata de succes de peste 95%”, a adăugat ministrul Voiculescu.

Sursă foto: evz.ro

Sănătatea - Dacian Ciolos 2 150x150Citeste si: Dacian Cioloș la Perfect Imperfect

Ai și tu un text pe care vrei să-l faci cunoscut? Trimite-l la noi: office@perfectimperfecte.ro

Suntem si pe FACEBOOK. Da-ne un LIKE- Perfect Imperfect

Comentarii


Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.