Sânzienele, ziua cea mai magică a verii!

Sânziene - sanziene

Sânzienele, ziua cea mai magică a verii! Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul, cunoscută în popor și ca sărbătoarea Sânzienelor, este una din cele mai pline de tradiții și obiceiuri legate de magic din cultul popular.

Noaptea dinaintea Sânzienelor este magică, una în care toate minunile se pot împlini, ea fiind o noapte în care atât forțele binelui cât și ale răului ating apogeul. Dacă ar fi să ne luăm după legende, acestea spun că sânziene sunt niște ființe foarte frumoase care trăiesc pe câmpii sau în păduri. Acestea se prin în horă și conferă florilor sau buruienilor întrebuințări deosebite. Plantele devin de leac, care să ajute oamenii să amelioreze sau să vindece toate bolile. Mai mult, în noaptea aceasta, Zânele zboară prin aer sau umblă pe pământ, cântă și împart rod holdelor, femeilor căsătorite și contribuie la înmulțirea animalelor și a păsărilor. Iar dacă toate acestea nu sunt de ajuns, Sânzienele tămăduiesc bolnavii și apără semănăturile de grindină.

Există superstiția conform căreia persoanele care nu le sărbătoresc corespunzător această zi vor ajunge să supere Sânziene. Acestea se răzbună pe femeile care nu sărbătoresc această celebrare, pocindu-le gură. Totuși, nici bărbații nu scapă ușor. Cei care au jurat strâmb sau au făcut unele fapte rele vor suferi pedepse îngrozitoare.

Citește și: Câtă iubire, atâta libertate!

În unele regiuni din țară încă se ține tradiția de Sânziene, când fetele mari culeg flori de sânziene de pe câmp și le împletesc cununi. Mai apoi, fetele le aruncă peste case coronițele. Iar dacă acestea se lovesc sau ajung să se aghete de horm, acest lucru înseamnă că urmează o cununie în cel mai scurt timp. În zorii zilei de 24 iulie băieții se adună în cete și bat satele în lung și în lat cu flori de sânziene la pălării. Tot astăzi se alege Drăgaica. Aceasta este aleasă dintr-un grup de șapte fete. Aleasă trebuie să fie cea mai cuminte, cea mai frumoasă, dar și cu cea mai bună inimă dintre toate. După ce fată este aleasă, aceasta este împodobită cu spice de grâu în timp ce restul tinerelor se îmbracă în alb. Mai apoi, alaiul pornește prin sat. La răscruri de drumuri fetele fac o horă și încep să cânte voioase.

Una dintre cele mai cunoscute datini ale locului se referă la rouă din noaptea de Sânziene. Despre aceasta se crede că ar avea proprietăți miraculoase. În multe regiuni ale globului credincioșii cred că dacă te stropești cu aceasta pe trup, acesta va deveni frumos și suplu. Iar dacă te speli cu rouă pe față vei deveni chipeș și mândru. Dacă te aventurezi și te decizi să culegi în dimineața sărbătorii rouă de pe frunze de sânziene aceasta va vindeca artroza și durerile osoase.

Sursă foto: Observator.tv

Continuare pe Jurnalul.ro

Sânziene - osteria 90x90Citeste si: IMAGINEA ZILEI – Osteria Francescana, restaurantul anului 2018!

Ai și tu un text pe care vrei să-l faci cunoscut? Trimite-l la noi: office@perfectimperfecte.ro

Suntem și pe FACEBOOK. Dă-ne un LIKE- Perfect Imperfect

Comentarii


Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.