Săptămâna Mare – semnificații și tradiții!

Săptămâna Mare - joiamare

Săptămâna Mare – semnificații și tradiții! Săptămâna Mare sau Săptămâna Patimilor Domnului este cea mai importantă perioadă pentru creștinii ortodocși care se pregătesc de Învierea Domnului. Avem de-a face de zile cu o puternică semnificație religioasă dar și pline de tradiții frumoase, păstrate din generație în generație.

Lunea Mare este ziua în care încep Deniile în bisericile de la noi. Este ziua când se vorbește despre Iosif cel frumos, cel care îl preînchipuia pe Hristos prin vânzarea sa de către frați pentru 30 de arginți. Mai se vorbește în timpul slujbelor din această zi și despre smochinul cel neroditor, pe care Domnul l-a blestemat pentru că nu dădea roade și Lui îi era foame.

În Marțea Mare, Denia este dedicată Fecioarelor celor înțelepte, care sunt pregătite în fiecare moment pentru venirea lui Hristos. Luni și marți sunt și ultimele zile când oameni fac curățenie în case, zugrăvesc, spală, pregătind casele să fie frumoase pentru oaspeții care vor veni să le fie alături de Paște.

Citește și: Săptămâna Patimilor – Vinerea Mare

Miercuri este ultima zi când în Biserică se ține Liturghia Darurilor mai înainte sfințite. La Denia din seara zilei de miercuri se vorbește despre femeia cea păcătoasă care a spălat picioarele Domnului cu lacrimile ei. Miercuri este și ziua în care Iuda l-a vândut pe Dumnezeu. În Joia Mare, prăznuim 4 mari momente: spălarea picioarelor ucenicilor, Cina cea de Taină, când a fost instaurată Sfânta Împărtășanie, rugăciunea cea mai presus de fire a Domnului în Grădina Ghetsimani și începutul Patimilor Sale.

Joia Mare este ziua când se vopsesc ouăle și când în cele mai multe biserici preoții încep spovedania de obște. Vinerea Mare este zi aspră de post, este ziua când Domnul Hristos a fost răstignit. În această zi este scoasă în mijlocul Bisericii o masă pe care este așezat Sfântul Epitaf (icoana pe pânză reprezentând înmormântarea lui Hristos), masă pe sub care apoi trec toți credincioșii. Seara se cântă Prohodul Domnului.

În Vinerea Mare există și obiceiul de a se merge la mormintele celor plecați dintre noi pentru a le lăsa lumânări aprinse.

Sursă foto:

Săptămâna Mare - vinereamare 90x90Citește și: Zile libere 2018 – Vinerea Mare, declarată zi liberă!

Ai și tu un text pe care vrei să-l faci cunoscut? Trimite-l la noi: office@perfectimperfecte.ro

Suntem și pe FACEBOOK. Dă-ne un LIKE- Perfect Imperfect

Comentarii


Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.