Săptămâna Patimilor – Joia Mare

Joia Mare - joiamare

Săptămâna Patimilor – Sfânta și Marea Joi Am ajuns, iată, în cele mai frumoase și pline de însemnătate zile ale Săptămânii Mari, zilele în care au loc patimile, răstignirea și moartea Domnului Hristos.

În Joia Mare se prăznuieşte spălarea picioarelor ucenicilor de către Mântuitorul, Cină cea de Taină, rugăciunea din grădina Ghetsimani şi vinderea Domnului de către Iuda. În seară acestei zile creştinii merg la Denia celor 12 Evanghelii. Prin Sudul ţării, fetele fac câte 12 noduri unei ate, punându-şi la fiecare câte o dorinţă şi dezlegandu-le când dorinţa s-a împlinit. Acestă aţă şi-o pun sub pernă seara, crezând că-şi vor visa ursitul. Tot aici se păstrează obiceiul de a spală picioarele celor din casă (copii) de către femeile mai în vârstă.

Citește și: 365 de vase spălate

În Vestul ţării, o familie care prepară pâinea pentru Paşte, pentru biserica, o aduce acum cu vase noi, cu lumânări şi vin, pentru a rămâne până la Paşti. Din Joia Mare până în ziua de Paşti se zice că nu se mai trag clopotele bisericilor, ci doar se toacă.

În tradiţiile românilor, Joia Mare se mai numeşte Joi Mari, Joia Patimilor, Joia Neagră, Joimăriţă. Joia Mare este considerată binefăcătoare pentru morţi. Acum se face ultima pomenire a morţilor din Postul Mare. În Oltenia şi acum se fac în zori, în curţi şi / sau la morminte focuri pentru morţi din boz sau nuiele; se spune că ele inchipuiesc focul pe care l-au făcut slujitorii lui Caiafa în curtea arhierească, să se încălzească la el, când Iuda l-a vândut pe Hristos, sau focul unde a fost oprit Sfântul Petru, când s-a lepădat de Hristos.

Photo credit: Harsh1.0 via Visualhunt /  CC BY-NC

Ai și tu un text pe care vrei să-l faci cunoscut? Trimite-l la noi: office@perfectimperfecte.ro

Suntem și pe FACEBOOK. Da-ne un LIKE- Perfect Imperfect

Comentarii


Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.