Săptămâna Patimilor – Vinerea Mare

Vinerea Mare - vinerea mare1 465x390

Săptămâna Patimilor – Vinerea Mare Parcursul întregii Săptămâni a Patimilor își găsește astăzi punctul culminant. Atât din punct de vedere liturgic, bisericesc, dar și al tradițiilor. Vinerea Mare, Vinerea Patimilor Domnului, a morții Sale pentru mântuirea lumii este respectată cu sfințenie de români.

Vinerea Mare este zi aliturgică, adică nu se săvârseste nici una dintre cele trei Sfinte Liturghii. Ceremonia principala din această zi este scoaterea Sfântului Epitaf din altar şi aşezarea lui pe o masă în mijlocul bisericii. Prin scoaterea Sfântului Epitaf retrăim coborârea de pe Cruce a lui Hristos şi pregătirea Trupului Sau pentru înmormântare.

Citește și: Activități de Paște cu familia

Seară se cânta Prohodul şi se înconjoară biserica cu Sfântul Epitaf. Este o procesiune de înmormântare. Epitaful pe care îl poartă preoţii ajutaţi de credincioşi simbolizează trupul Mântuitorului. După procesiunea din jurul bisericii, Sfântul Epitaf este aşezat pe Sfânta Masă din altar, unde rămâne până la Înălţare. Punerea pe Sfânta Masă reprezintă punerea Domnului în mormânt.

Tradiții în Vinerea Mare:

  • Nu se fac munci agricole. Tot ce va semăna azi, nu rodește
  • Nu se spală, nu se coase și nu se face curățenie
  • Nu se sacrifică nici un fel de animal
  • Nu se merge la frizer, deoarece se crede că celui ce se tunde astăzi îi va muri cineva din familie.
  • În Vinerea Mare se ține post negru, iar lumina Prohodului, cea cu care se înconjoară Biserica, este adusă aprinsă acasă.

Sursă foto: evz.ro

Vinerea Mare - silhouette of man on rock looking at lake 150x150Citește și: Singurătatea, pericolul din perioada sărbătorilor

Ai și tu un text pe care vrei să-l faci cunoscut? Trimite-l la noi: office@perfectimperfecte.ro

Suntem și pe FACEBOOK. Da-ne un LIKE- Perfect Imperfect

Comentarii


Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.