Fii schimbarea pe care vrei să o vezi în lume! 

schimbare - klong prao beach 2071238 960 720

Articol semnat de Corina Marcu. Fii schimbarea pe care vrei să o vezi în lume! Gandhi, marele lider indian, spunea: “Fii schimbarea pe care vrei să o vezi în lume!”. Mesajul său este un îndemn la self leadership și responsabilitate pentru propria viață, chemare la schimbarea sinelui, înainte de cea a semenilor si a lumii exterioare.

Altfel spus, nimeni nu se schimbă doar pentru că cineva din exterior îi  solicită acest lucru, ci pentru că simte cu adevărat nevoia de a face o schimbare în propria viață. Acest lucru este valabil atunci când cineva din exterior vă solicită să întreprindeți o schimbare în viața dumneavoastră, dar și atunci când aveți așteptarea sau pretenția de la ceilalți să se schimbe. Orice rezoluție din afară va întâmpina rezistență atât timp cât nu va coincide cu rezoluțiile personale.

Citește și: Ce aşteptări să avem şi ce nu de la psiholog? 

A vă seta ca obiectiv personal schimbarea lui X sau Y conform unui prototip anume este una dintre cele mai frustrante inițiative umane și o foarte mare consumatoare de energie psihică. Cert este că nimeni nu se schimbă decât dacă este motivat intrinsec să o facă.

Astfel că, oricât de mult v-ați dori ca persoana iubită sau oricine altcineva să fie altfel, vă recomand sa luați în considerare filozofia marelui Gandhi. În mod contrar, dezamăgirea va fi dureroasă, căci ceea ce vă propuneți este practic o misiune imposibilă. Mai degrabă și mai facil ar fi ca fiecare dintre noi să își schimbe perspectiva sau așteptarea  asupra cum „ar trebui” să fie, să arate, să simtă, să gândească sau să se comporte celălalt, și să își focalizeze atenția asupra propriei persoane.

Opoziția față de schimbare în general are ca bază justificativă o serie de explicații pe care majoritatea oamenilor le oferă pentru a-și consolida punctul de vedere. În primul rând, oamenii nu sunt convinși de necesitatea schimbării, fapt ce survine în majoritatea cazurilor din ignoranța cu care tratează problema. Dacă celălalt nu cunoaște și nu înțelege clar scopul necesității unei eventuale schimbări, acesta va considera starea sa actuală ca fiind satisfăcătoare, iar orice efort de a o schimba – drept inutil și deranjant.

Așa cum am mai spus, schimbarea impusă din afară este resimțită ca fiind neplăcută. În general, oamenilor nu le place să  fie tratați ca niște obiecte pasive. Nu le plac schimbările care le sunt impuse și în legătură cu care nu-și pot exprima nicio părere. Așadar, este foarte importantă tonalitatea cu care sunt emise pretențiile față de ceilalți. Există chiar și o vorbă înțeleaptă în popor care spune  „Tonul face muzica „.

Dincolo de a fi doar o simplă expresie, semnificația acesteia relevă emoția care se ascunde în spatele cuvintelor. Nu contează atât de mult ceea ce spunem, ci cum o spunem. Mai mult, 90 % din procesul comunicării se întâmplă la nivel inconștient, aici fiind transmise majoritatea nevoilor, dorințelor, așteptărilor, fricilor, emoțiilor, sentimentelor, gândurilor noastre. Din punct de vedere al conținutului, doar 7% din mesajul dorit a fi transmis și primit de interlocutor este reprezentat de cuvinte (comunicare orală), restul procentelor fiind apanajul comunicării paraverbale și nonverbale.

Încărcătura energetică atașată oricărui mesaj verbal, poate schimba radical atât sensul acestuia cât și efectele generate în celălalt. Atunci când doriți să obțineți un răspuns favorabil din partea interlocutorului, este recomandat să folosiți o tonalitate calmă, caldă și joasă. Astfel veți fuziona oarecum cu autoritatea părintească. În măsura în care aceasta a fost una blândă și afectuoasă, și demersul dumneavoastră va avea mai multe șanse de reușită.

Sursă foto: Pixabay

schimbare - G  ndul Zilei 2 150x150Citește și: Gândul zilei – cere schimbarea!

Ai și tu un text pe care vrei să-l faci cunoscut? Trimite-l la noi: office@perfectimperfecte.ro

Suntem și pe FACEBOOK. Dă-ne un LIKE- Perfect Imperfect

Comentarii


Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.