Schimbarea Domnului la Față (Taborul) – tradiții și obiceiuri

Schimbarea Domnului la Față - muntele tabor 1024x674

Schimbarea Domnului la Față (Taborul) – tradiții și obiceiuri. În Biserica Ortodoxă este zi de mare praznic azi, fiind Schimbarea Domnului la Față pe muntele Taborului. Este ultimul praznic împărătesc din anul bisericesc închinat Mântuitorului Hristos. De această zi sunt legate multe tradiții și superstiții.

  • În credinţa populară se păstrează o serie de obiceiuri, tradiţii şi superstiţii. Se spune că aceia care nu ţin această sărbătoare vor fi uscaţi şi gălbejiţi ca florile care de acum încep să se veştejească.
  • Din 6 august nu mai este voie să faci baie în apele curgătoare: fetele nu mai au voie să se spele pe cap în râu pentru că nu vor mai avea un păr frumos şi nici nu se mai doarme afară.
  • Despre oamenii care nu-şi văd umbra capului la răsăritul soarelui, în dimineaţa zilei, se spune că vor muri până la sfârşitul anului.

Citește și: Cum ajungem să uităm de noi?

  • În această zi nu este bine să te cerţi cu nimeni şi nici să fii certat de către cineva, că aşa vei fi tot anul.
  • Oamenii care se roagă în această zi să scape de o patimă, respectiv beţie, tutun, preacurvie, sigur vor fi vindecaţi. Femeile însărcinate, dacă vor ţine această zi, vor avea o naştere uşoară şi copii sănătoşi. „Este ziua în care se adună plantele de leac pentru sănătate”, a subliniat Janeta Ciocan.
  • O superstiţie mai ciudată este legată de târâtoare. Tradiţia populară spune că până pe 14 septembrie, când se prăznuieşte Ziua Crucii nu este voie să omori niciun şarpe. Dacă vezi un şarpe să te fereşti de el pentru că până pe data de 14 septembrie ei îşi caută cuibul de iernat. După acea dată ei trebuie omorâţi pentru că se crede că au făcut un mare rău şi nu-i mai primeşte pământul.

Dacă în ziua Schimbării la faţă vremea este însorită şi plăcută, bătrânii spun că toamna va fi roditoare şi îmbelşugată. Dacă plouă, toamna va fi mohorâtă. Totodată, se mai spune că de-acum nu mai este vreme să faci baie în ape repezi de munte, pentru că le-a spurcat cerbul şi te poţi îmbolnăvi, şi nici să mai dormi afară.

Tot astăzi, oamenii obișnuiesc să aducă la struguri, mere, faguri de miere pentru a fi sfințite și date de pomană pentru cei morți din familie.

Sursă foto: ganduridinierusalim.com

Schimbarea Domnului la Față - alaptare 656x437 150x150Citește și: Apare legea care protejează femeile ce alăptează în public!

Ai și tu un text pe care vrei să-l faci cunoscut? Trimite-l la noi: office@perfectimperfecte.ro

Suntem și pe FACEBOOK. Dă-ne un LIKE- Perfect Imperfect

Comentarii


Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.