Schimbarea la Față a Domnului – Ziua când se sfințesc strugurii

schimbarea la față - girl praying 1 1021x1024

Mulţi dintre noi ar trebui să ne aducem aminte de Schimbarea la Faţă. Este ultimul Praznic închinat Mântuitorului din anul bisericesc. Simbolistica și semnificațiile acestei mari sărbători sunt multiple. În primul rând,  contextul în care a avut loc această măreață taină nu este unul întâmplător.

Schimbarea la față a Domnului are loc cu puțin timp înainte de răstignirea Sa. Este momentul în care Domnul Hristos le apare apostolilor Săi în lumina Dumnezeirii Sale, urmărind să îi întărească pe aceștia și pentru momentul Patimilor și Răstignirii Sale.

Prezența pe munte și a celor două mari figuri ale Vechiului Testament, Moise și Ilie, nu este nici ea întâmplătoare.  Moise și Ilie sunt cei care și-au dorit să vadă chipul lui Dumnezeu, dar acest lucru nu a fost posibil în viața lor pământească. În același timp, ei sunt prezenți la transfigurarea Domnului pentru a întări faptul că Hristos este o persoană distinctă și nu o reîntrupare a lor.

schimbarea la față - schimbarea la fata 2 thumb

TRADIȚII de care să ţii cont. Schimbarea la Faţă

  • Se spune că azi se deschid porțile Raiului și cei aleși de Dumnezeu îl pot vedea.
  • Astăzi se aduc la biserică struguri care vor fi sfințiți și apoi împărțiți credincioșilor.
  • Țăranii cred că este bine ca până la această sărbătoare să termine de cosit și de adunat fânul.
  • Tot astăzi, deși suntem în Postul Sfintei Maria, este dezlegare la pește.

Nu uitati de predica Părintelui Ilie Cleopa cu ocazia Schimbării la Față:

„Hristos S-a schimbat la faţă şi pentru a schimba „faţa” sufletelor noastre. Pentru că noi toţi suspinăm după lumină. Dar nu vom putea intra în lumină, de nu vom fi fii ai luminii. Nu vom putea vedea pe Iisus Hristos Mântuitorul, şezând pe foc de serafimi şi pe aripi de heruvimi, dacă nu ne vom schimba şi noi „faţa” sufletelor noastre. Nu ne vom putea mântui, dacă mai întâi nu ne vom pocăi aici pe pământ, adică dacă nu ne vom schimba viaţa, faptele şi cugetele minţii şi ale inimii.„

 

Comentarii


Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.