Sfântul Ioan – tradiții și obiceiuri la sfârșitul sărbătorilor de iarnă!

Ioan - ioni 2 1024x682

Sfântul Ioan – tradiții și obiceiuri la sfârșitul sărbătorilor de iarnă! Odată cu sărbătoarea de astăzi, Soborul Sfântului Marelui Prooroc, Înaintemergătorul și Botezătorul Domnului, Ioan, se încheie ciclul sărbătorilor de iarnă care au debutat cu Nașterea Domnului.

Sfântul Ioan Botezătorul este cel mai popular sfânt de la noi, numele său și derivatele din el fiind purtate de aproape 2 milioane de români. Există și foarte multe obiceiuri și tradiții legate de această sărbătoare, diferite de la regiune la regiune:

Citește și: Laura Cosoi este însărcinată!

  • În dimineața zilei de Sfântul Ion este bine să te stropești cu Aghiazmă Mare, ca să fii ferit de boli tot anul.
  • Începînd cu ziua de Sfântul Ion, gerul ”se botează”, adică temperaturile încep să creaască. Anul acesta vine cu temperaturi neobișnuit de mari, de primăvară veritabilă.
  • ”Udatul Ionilor” este o altă tradiție păstrată cu sfințenie, cei ce poartă acest nume sunt stropiți cu apă și trebuie să facă cinste.
  • În Bucovina se pune un brad împodobit la porțile sărbătoriților și aceștia dau o petrecere.
  • În Transilvania, Ionii și Ioanele sunt purtați pe brațe până la cel mai apropiat râu, iar acolo sunt aruncați în el, fiind astfel ”botezați”.

Sfântul Mare Prooroc Ioan este cel mai important prooroc al Vechiului Testament, cu el închizându-se astfel acea perioadă, el fiind descoperitorul adevărului mesianic al lui Iisus Hristos. Cei care l-au urmat pe el vor deveni apoi apostoli ai Domnului.

În cadrul Bisericii Ortodoxe există mai multe sărbători importante dedicate Sfântului Prooroc Ioan: Soborul (7 ianuarie), nașterea (24 iunie) și Tăierea Capului, zi de post aspru (29 august).

Sursă foto: sibiu-turism.ro

Ioan - january 2290045 960 720 90x90Citește și: METEO – vremea pe 2 săptămâni: ce primăvară avem în ianuarie!

Ai și tu un text pe care vrei să-l faci cunoscut? Trimite-l la noi: office@perfectimperfecte.ro

Suntem și pe FACEBOOK. Dă-ne un LIKE- Perfect Imperfect

Comentarii


Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.