Sfinții Împărați Constantin și Elena – sărbătoarea păsărilor de pădure

Sfinții Împărați Constantin și Elena - constantinsielena

Sfinții Împărați Constantin și Elena – sărbătoarea păsărilor de pădure. În Biserica Ortodoxă astăzi este zi de mare praznic. Sfinții Marii Împărați Constantin și mama sa, Elena, considerați de Biserică ”cei întocmai cu apostolii” au jucat un rol decisiv în transformarea creștinismului.

Sfântul Împărat Constantin este cel care, prin Edictul de la Milano, din 313, a legalizat creștinismul, care a putut astfel să iasă din catacombe și să se dezvolte. Tot el a restituit creștinilor toate bunurile confiscate anterior și i-a încurajat să facă parte din administrație. Mama sa, Elena, este cea care a descoperit cele mai importante relicve ale creștinismului, Crucea pe care a fost răstignit Mântuitorul Hristos și Mormântul Sfânt.

Citește și: Andreea Marin și Tunkay, de la despărțire elegantă la scandal monstru

Așa cum se întâmplă la fiecare mare sărbătoare, în tradiția populară românească există câteva obiceiuri legate de ceea ce trebuie sau nu să faci de Sfinții Împărați Constantin și Elena:

  • În această zi nu se lucrează la câmp, pentru ca păsările cerului să nu aducă pagube recoltelor.
  • Aceasta este ultima zi când se mai poate semăna porumb, ovăz și mei, tot ce se pune după, se va usca.
  • Tot astăzi, păstorii hotărăsc cine le va fi baci, unde vor amplasa stânele și cine le va păzi pe toată perioada pășunatului.
  • La case, gospodinele dau cu tămâie și stropesc cu aghiazmă, pentru  alunga duhurile necurate.
  • Țăranii aprind un foc mare, iar prin ele se obișnuiește să treacă și oile, pentru a fi ferite de rele cât vor sta la stână.

Sursă foto: știrileprotv.ro

Sfinții Împărați Constantin și Elena - michellebarackobama 150x150Citește și: Michelle și Barack Obama – viața după Casa Albă

Ai și tu un text pe care vrei să-l faci cunoscut? Trimite-l la noi: office@perfectimperfecte.ro

Suntem și pe FACEBOOK. Dă-ne un LIKE- Perfect Imperfect

Comentarii


Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.