Solstițiul de iarnă – iarna astronomică vine pe 21 decembrie!

iarna - solstitiu

Solstițiul de iarnă – iarna astronomică vine pe 21 decembrie! Deși prima lună de iarnă calendaristică este deja spre final, iarna astronomică abia începe mâine. Și vine cu multe energii și schimbări în viețile noastre.

Ce înseamnă Solstițiul de iarnă? Soarele se va afla în emisfera australă a sferei cerești, iar asta va aduce cea mai scurtă zi, de doar 8 ore și 50 de minute și cea mai lungă noapte, de 15 ore și 10 minute. O zi atât de scurtă, dar plină de semnificații și ritualuri.

Citește și: Ce trebuie să facă orice manager înainte de vacanța de iarnă

Obiceiurile românești din preajma solstițiului de iarnă păstrează amintirea jertfirii violente a zeului adorat, prin substituirea acestuia cu arborele sacru, bradul sau stejarul, tăiat și incinerat simbolic în noaptea de Crăciun, cu taurul, reprezentat de o mască, Capra, Brezaia, Țurca sau Borița, care, după ce însoțește unele cete de colindători, este omorât simbolic și, mai ales, cu porcul, reprezentare neolitică a spiritului grâului, sacrificat ritual la Ignat (20 decembrie).

Pentru păgâni, aceasta era noaptea în care Marea Zeiţă dădea naştere noului Soare, repornind astfel ciclul anotimpurilor. Romanii îi sărbătoreau în această zi pe Saturn, zeul recoltelor, şi pe Mithras, zeul împrumutat din Orient al luminii.

Sursă foto: Pinterest

Continuare știre pe Realitatea.net

iarna - selfie 150x150Citește și: Selfita, boala selfie-urilor, oficial declarată tulburare mintală!

Ai și tu un text pe care vrei să-l faci cunoscut? Trimite-l la noi: office@perfectimperfecte.ro

Suntem și pe FACEBOOK. Dă-ne un LIKE- Perfect Imperfect

Comentarii


Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.