SONDAJ INSCOP – Românii îi acceptă pe refugiaţi, dar să stea în ograda altora

- ibtimes refugiati 374648001

Noua serie de sondaje INSCOP Research realizate la comanda ziarului „Adevărul“ începe cu un subiect de mare actualitate: relaţia românilor cu valul migrator care zguduie Europa de câteva luni.

Subiectul refugiaţilor este, fără îndoială, de mare notorietate:
  • 95,8% din români au auzit de criza refugiaţilor din Orientul Mijlociu. Intens mediatizat, episodul a stârnit interesul publicului.
  • 41,7% dintre români cred că refugiaţii/imigranţii adunaţi la graniţele UE au plecat din ţările lor din cauza războiului din Orientul Mijlociu.
  • 23,4% cred că este vorba de grupuri care vin cu scopul de a destabiliza Europa, 23,3% consideră că este vorba de imigranţi care vin spre Europa din cauza sărăciei din zonele lor de origine.
  • 5,9% dintre români cred că imigranţii sunt în primul rând persoane care ar prefera să trăiască în UE. Există deci o percepţie semnificativă a valului de imigranţi ca fiind constituit din refugiaţi de război, dar există şi un procent similar şi semnificativ de români care iau în considerare şi alte motivaţii – de la cele economice, până la unele eventual subversive.- ibtimes refugiati 37464800

foto:RomaniaTV.net

Despre rolul ţării noastre în acest fenomen:

  • 29,5% din români cred în mare şi foarte mare măsură că România ar putea deveni ţară de tranzit pentru refugiaţii/imigranţii din Orientul Mijlociu (37% în mică şi foarte mică măsură, 22,5% nici în mică nici în mare măsură).
  • 23,9% din români cred în mare şi foarte mare măsură că România ar putea deveni ţară de destinaţie pentru refugiaţi/imigranţi (44,3% în mică şi foarte mică măsură, 21,8% nici în mică, nici în mare măsură). În contextul discuţiilor de la nivel european privind cotele de refugiaţi şi redistribuirea refugiaţilor între statele membre.
  • 56,2% din români cred că ţara noastră nu ar trebui să primească refugiaţi, 35,5% cred că ar trebui să primească (8,3% nonrăspunsuri). - 627x01
  •  82,1% consideră că trebuie să stabilim singuri cota pe care o putem primi, doar 14,6% spun că ar trebui să primim numărul de refugiaţi cerut de UE.

Darie Cristea, director general INSCOP: „Opinia publică din România are o poziţie conservatoare şi prudentă. Este o poziţie comună în statele est-europene membre ale UE, unele dintre acestea fiind chiar mult mai radicale decât România. Adevărul este că europenii, deci inclusiv românii, nici nu au văzut coerenţa şi stăpânirea situaţiei pe care le aşteptau de la instituţiile europene”.

  • 26,5% din români ar fi de acord ca refugiaţii să se stabilească în România, în timp ce 65,3% nu sunt de acord cu acest lucru, iar 24,4% ar fi de acord cu stabilirea acestora în localitatea lor, în vreme ce 67,1% n-ar accepta refugiaţi în propria localitate.

vezi continuarea aici: Adevarul

 

Citeste totul despre:

Comentarii


Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.