Vrei să călătorești în 2017? Iată ce zone cu risc să eviți!

risc - hartariscterorism

Vrei să călătorești în 2017? Iată ce zone cu risc să eviți! Tăim într-o lume în care, oricât de mult refuzăm să credem asta, lucrurile s-au schimbat. Iar locuri în care altădată te simțeai bine și în siguranță, se dovedesc acum a fi printre cele mai periculoase din lume.

Tocmai de aceea, analiza celor de la SOS Internațional este unul din cele mai așteptate rapoarte ale începutului de an.

Printre cele mai riscante zone se numără Afganistan, Yemen şi Mali (zonele Tombuctu şi Kidal), dar şi, marcate cu nivel de risc foarte ridicat şi considerate drept cel mai puţin „sigure”, Mexic, Algeria, Honduras, Columbia, Venezuela, Haiti, Niger, Papua-Noua Guinee, Columbia, Egipt, Siria, Darfur, Somalia, Sudanul de Sud, Gao

De partea cealală sunt ţările cele mai sigure, adică Norvegia, Finlanda, Danemarca, Suedia şi Islanda. Experţii de la SOS International afirmă ceva care era foaarte foarte greu de imaginat, dar acum absolut real şi care dă măsura exactă a magnitudinii problemelor cu care ne confruntăm în lumea contemporană: în comparaţie cu anul trecut, în 2016 riscurile de călătorie au crescut cu 72%, iar pentru 2017, se aşteaptă la o creştere cu 57% … 80% din oamenii de afaceri chestionaţi pentru studiul făcut de cei de la SOS International şi Ipsos Mori, spun că au fost nevoiţi să-şi schimbe rutele planificate din cauza riscurilor anunţate, 51% din ei invocând primejdia teroristă, 36% din cauza nivelului de risc dintr-o ţară şi 31% ca urmare a existenţei unor mişcări sociale.

Din nefericire, priviţi harta, cele mai mari creşteri ale nivelului de risc sunt în Europa (50%) şi Orientul Mijlociu. În cazul continentului nostru, avertismentele nu vin numai din această sursă. Iată şi o hartă a zonelor turistice care primesc, anual, cea mai mare afluenţă de vizitatori şi sunt considerate acum cu grad înalt sau extrem de înalt de risc terorist:

Harta din deschiderea articolului are următoarele „chei explicative”, cred eu extrem de util de lecturat deoarece, pentru viaţa şi sănătatea dvs în timpul unei călătorii în străinătate, este bine să ştiţi care este grila de evaluare folosită în general atunci când se vorbeşte despre „riscuri de ţară”. Evaluări care se fac acum pentru uzul turiştilor dar nu numai…

Verde: risc nesemnificativ. Riscul de criminalitate este foarte scăzut. Nu există riscuri semnificative de violenţă politică sau tulburări civile şi un nivel scăzut de violenţă sectară, comunitară, rasială sau violenţă special la adresa străinilor. Serviciile de securitate şi cele de urgenţă sunt eficiente, iar infrastructura este solidă. Serviciile de transport sunt la un standard înalt şi doar ocazional apar probleme care pot întrerupe călătoria. Acţiunile industriale care să afecteze serviciile esenţiale sunt rare.

Citește și: Unde ar trebui să călătorești în 2017!

Galben: risc scăzut. Nivelul criminalităţii violente este scăzut, iar violenţa sectară sau politică sau tulburările civile nu sunt ceva comun. Dacă terorismul reprezintă o ameninţare, grupările teroriste dispun de capacităţi limitate, iar actele teoriste sunt rare. Serviciile de securitate şi de urgenţă sunt adecvate şi infrastructurile sunt bune. Nu sunt frecvente episoadele de întrerupere a activităţii datorită grevelor sau reţelei de transport

Portocaliu: risc mediu. Au loc tulburări politice periodice, proteste violente, revolte şi/sau acte sporadice de terorism. Turiştii şi muncitorii străini pot să se confrunte cu riscuri din cauza problemelor la nivel de comunităţi, cu violenţă religioasă sau rasială sau cu criminalitate violentă. Variază de la o ţară la alta capacitatea serviciilor de urgenţă şi de securitate, iar călătoriile pot fi afectate de greve.

Roşu: nivel înalt de risc. Mişcările de protest sunt frecvente şi pot avea ca ţintă şi turiştii, situaţie care poate fi exacerbată de problemele cu care se confruntă guvernul, inclusiv securitatea şi capacitatea de a asigura legea şi ordinea. Criminalitatea violentă sau terorismul se constituie într-o ameninţare directă sau incidentală pentru turişti şi muncitorii străini rezidenţi. Violenţa sectară, comunitară sau rasială este ceva obişnuit, iar turiştii pot deveni în mod direct o ţintă. Unele zone ale ţării sunt fie inaccesibile, fie interzise turiştilor străini.

Roşu închis: risc extrem. Controlul guvernamental sau regimul de respectare a legii şi ordinii publice poate fi ceva minimal sau chiar inexistent în zone largi din ţara respectivă. Există o ameninţare serioasă de atacuri violente din partea unor grupări înarmate şi care să ia ca ţintă turiştii sau lucrătorii stăini. Guvernul şi serviciile de transport abia sunt funcţionale. Zone întregi ale ţării sunt inaccesibile turiştilor.

Citește continuarea pe Adevărul.ro

risc - europa1ianuarie 150x150Citeste si: Imaginea zilei – un 2017 luminos!

Ai și tu un text pe care vrei să-l faci cunoscut? Trimite-l la noi: office@perfectimperfecte.ro

Suntem si pe FACEBOOK. Da-ne un LIKE- Perfect Imperfect

Comentarii


Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.