Studiu IPP: Cel mai amăgitor Parlament după decembrie ’89

Parlament - Parlamentul Romaniei

Articol scris de Loredana Negrilă. Studiu IPP: Cel mai amăgitor Parlament după decembrie ’89, probleme grave de integritate, migraţie record, fluctuații masive în conturi. O descoperire demnă de luat în seamă a Institutului pentru Politici Publice este aceea că activele financiare ale parlamentarilor s-au diminuat, comparativ cu începutul mandatului cu circa 35 de milioane de euro, acestea fiind calculate ca diferenţele nete între soldurile conturilor la intrarea în mandat, respectiv ultima declaraţie de avere actualizată, în euro, la un curs mediu anual oficial, anunţat de BNR.

Cei care au pierdut cel mai mult din conturi la Camera Deputaţilor sunt:  Sebastian Ghiţă (PSD) – 30 milioane de euro, Cristian Popescu (PNL) – 2,7 milioane euro şi Theodor Cătălin Nicolescu (PNL) – 1,5 milioane euro, iar în Senat, Attila Verestoy (UDMR) – 2,7 milioane euro, Doina Tudor (PNL) – 1,9 milioane de euro, Călin Popescu Tăriceanu (ALDE) – 358.000 euro.

Au fost şi parlamentari care şi-au chivernisit banii mai bine și au reușit să acumuleze bani în conturi: deputaţii Ovidiu Ioan Dumitru (PPDD) – 882.709 euro şi Ioan Adam (PSD) – 450.000 euro, dar şi Alina Gorghiu (PNL) – 1,1 milioane euro – care s-a căsătorit pe parcursul acestui mandat, dar şi senatorii Sorin Roşca Stănescu (PNL) – 250.000 euro, Petru Filip (PSD) – 210.000 euro şi Vasile Nistor (PC) – 182.000 euro.

În perioada 2012-2016, parlamentarii au acordat împrumuturi în nume propriu care însumează 47 de milioane de euro, cele mai mari fiind la Camera Deputaţilor, de către Sebastian Ghiţă (PSD) – 30 milioane de euro, Marin Anton (PNL) – 1,8 milioane de euro şi Elena Udrea (independent) – 1,1 milioane euro, iar în Senatul României, de către Sorin Roşca Stănescu (PNL) – 6 milioane de euro, Attila Verestoy (UDMR) – 1,57 milioane de euro şi Liviu Tomoioagă (PNL) – 423.000 euro.

În plus, deputaţii şi senatorii sunt pe final de mandat mai puţin îndatoraţi la bănci, soldul creditelor acestora însumate fiind de 22 de ori mai mic, adică de 880.000 de euro.

„În privinţa bunurilor imobile/terenuri, actualul Parlament a acumulat în plus faţă de 2012, aprox. 2,5 milioane de mp de teren (în cea mai mare parte teren agricol), cele mai mari achiziţii de terenuri fiind făcute, în acest mandat, de către deputaţii: Vasile Iliuţă (PNL) – 527.400 m2 teren agricol, Petru Movilă (independent) – 295.000 m2 teren agricol şi Constantin Mazilu (UNPR) – 280.000 m2 teren agricol, dar şi de către senatorii: Liviu Tomoioagă (PNL) – 146.666 m2 luciu de apă şi Victor Mocanu – 75.000 m2 teren agricol”, se mai arată în studiul IPP.

Nu în ultimul rand, gravele probleme de integritate, migrația record și tranzacțiile financiare suspecte caracterizează activitatea parlamentarilor care îsi încheie în curând mandatul.

Din cele 2.729 de proiecte legislative aflate pe agenda Parlamentului în ultimii patru ani, 68% au fost inițiate de senatori și deputați și doar 14% dintre acestea au reușit să devină legi, conform bilanțului realizat de Institutul pentru Politici Publice. In comparație, 82% din inițiativele Guvernului au fost adoptate.

Pe lista parlamentarilor cu zero inițiative legislative în patru ani de mandat îi găsim pe Sebastian Ghiță (fost PSD, actual PRU), Oana Niculescu Mizil (ex-PSD) și Aurel Nechita (PSD).

Din cei 588 de senatori și deputați care au intrat în Parlament în 2012, 507 dintre ai au ajuns la finalul mandatului. Cele mai multe plecări s-au datorat problemelor cu justiția: 13 aleși au fost condamnați definitiv, 16 au fost arestați sau anchetați, iar șase au fost declarați incompatibili.

Printre cei condamnați în timpul exercitării mandatului se numără: Relu Fenechiu (PNL), Gheorghe Nețoiu (UNPR), Ion Stan (PSD), Gheorghe Becali (PNL), Monica Iacob Ridzi (UNPR), Antonie Solomon (PPDD), Sorin Roșca Stănescu (PNL), Dan Voiculescu (PC) și Miron Mitrea (PSD).

La cote record a ajuns în legislatura 2012-2016 și migrația: 223 de senatori și deputați nu se mai găsesc în partidele care i-au adus în Parlament. Adică 38% din total.

Parlament - tricolor copy 94552300 150x150Citeste si: Tu votezi România

Ai și tu un text pe care vrei să-l faci cunoscut? Trimite-l la noi: office@perfectimperfecte.ro

Suntem si pe FACEBOOK. Da-ne un LIKE- Perfect Imperfect

Comentarii


Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.