
TĂIEREA Capului Sfântului Ioan Botezătorul – zi de POST NEGRU. Astăzi este zi de mare sărbătoare pentru creștinii ortodocși, care cinstesc mortea Sfântului și Marelui Prooroc Ioan Botezătorul. Biserica a rânduit ca această zi să fie una de post negru, întrucât ea prefigurează Vinerea Patimilor Domnului dar și pentru ca să nu ne asemănăm cu Irod, Împăratul care, din cauza ospățului fără măsură, ca urmare a unui dans oferit de Salomeea, i-a oferit acesteia ca dar capul Botezătorului Domnului.
Din Evanghelie cunoaştem că Irod, la un ospăţ prilejuit de sărbătorirea zilei de naştere, a tăiat capul Sfântului Ioan Botezătorul, la cererea Irodiadei. În acea vreme, Sfântul Ioan era întemniţat în castelul lui Irod de la Maherus. Ioan îl mustrase pe Irod pentru traiul lui nelegiuit cu Irodiada, care era soţia fratelui sau. În ura ei de moarte, Irodiada a sfătuit-o pe Salomeea, fiica ei, care dansase şi plăcuse oaspeţilor şi îndeosebi lui Irod, să ceară de la acesta capul Botezatorului că răsplată.
Capul Sfântului Ioan a avut, după tradiţia Bisericii, o istorie aparte. El a fost de trei ori pierdut şi de trei ori aflat. Prima şi a două aflare a capului este sărbătorită pe 24 februarie, iar A treia aflare a capului Sfântului Ioan Botezătorul este prăznuită pe 25 mai. Pe lângă aceste sărbători, Sfântul Ioan Botezătorul mai este cinstit pe 7 ianuarie (Soborul Sfântului Prooroc Ioan) și pe 24 iunie (Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul).
TRADIȚII și SUPERSTIȚII de Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul
- În unele regiuni din țară astăzi nu se folosește cuțitul, totul se rupe cu mâna
- În unele zone se ține un post de 2 săptămâni, numit „de la cruce până la cruce„, ce ținea până la Înălțarea Sfintei Cruci, neconsemnat în calendare.
- Nu se mănâncă legume și fructe cu forma rotundă.
Citeste si: Părintele CONSTANTIN NECULA – cel mai frumos purtător de mesaj divin
Ai și tu un text pe care vrei să-l faci cunoscut? Trimite-l la noi: emmazeicescu@gmail.com
Suntem si pe FACEBOOK. Da-ne un LIKE- Perfect Imperfect