Talent sau muncă? Ce e mai eficient?

talent sau muncă - Fotolia FemaleBusinessOwner 85634031 Subscription Monthly M 1024x682

Talent sau muncă? Ce e mai eficient?De ce unii oameni au mai mult succes decât alții? Lăsând la o parte norocul, care este echivalent cu a recunoaște că nu prea știm răspunsul, există doar 2 explicații: talent și efort. Talentul ține de abilități, aptitudini și expertiză, factori ce determină de ce anume este o persoană capabilă să realizeze. Efortul constă în nivelul de punere în practică al acestor talente.

Există cu certitudine persoane care, în același timp, sunt talentate și depun și foarte mult efort, dar în general există o tensiune între cele două caracteristici. Talentul poate face oamenii ceva mai leneși, deoarece aceștia nu trebuie să lucreze din greu pentru a-și atinge scopul. Persoanele cu un nivel mai scăzut al talentului compensează printr-o muncă asiduă. De aceea este bine să îți cunoști limitele. (Bineînțeles, este posibil să ai parte de succes fără a dispune de talent sau de dorința de a depune un efort suplimentar, dar pentru asta vei avea nevoie de o doză foarte mare de noroc!)

Dar de cât talent este cu adevărat nevoie? Au trecut aproape 20 de ani de când McKinsey a introdus ideea de “război pentru talente”, și totuși multe organizații se luptă cu practicile management-ului de talente. De exemplu, un studiu recent efectuat de către Deloitte, având ca eșantion peste 2,500 de lideri din peste 90 de țări, a arătat că majoritatea managerilor sunt slab pregătiți să abordeze provocările esențiale în ceea ce privește identificarea talentului.

Citeste si: Unii trăiesc pentru a uita. Alții uită ca să poată trăi

În plus, specialiștii au militat pentru o abordare mai colectivistă în ceea ce privește management-ul talentelor, sugerând că performerii de top sunt mai puțin importanți decât se credea, iar salariile exagerat de mari ale acestora pot dăuna performanței echipei. De fapt, multe persoane sunt de părere că o echipă de vedete este foarte greu de administrat și este probabil ca aceasta să ducă lipsă de “sinergie”, rezultând într-un colectiv de superstaruri arogante și plătite regește.

Ar trebui companiile să înceteze să se concentreze asupra descoperirii talentelor? Este talentul supraestimat? Nu neapărat, luați în considerare următorii factori:

Câțiva oameni talentați pot face o diferență imensă în companie. Aceasta este una dintre cele importante descoperiri din domeniul managementului. În orice organizație sau grup de oameni, câteva persoane vor avea o contribuție disproporționată la rezultatele colective.

Citeste continuarea: Doru Dima 

Foto: optoutrevolutionary.com

talent sau muncă - CPS Productivitate 150x150Citeste si: 5 dorințe secrete ale fiecărui angajat

Ai și tu un text pe care vrei să-l faci cunoscut? Trimite-l la noi: office@perfectimperfecte.ro

Suntem si pe FACEBOOK. Da-ne un LIKE- Perfect Imperfect

 

Comentarii


Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

Citeste si...

Cele mai citite