Tată de fată? Cum faci să nu devii un BOUREANU?

fată - father daughter

Articol scris de Ionuț Iancu Tată de fată? Cum faci să nu devii un BOUREANU? Dacă există o combinație de părinte – copil care pur și simplu să fie acel mix exploziv de dragoste, furie, devotament, dependență, peri albi și amintiri neprețuite, aceea trebuie să fie tată …de  fată. Am mulți prieteni care sunt părinți de fete, e jale!

E și ușor să îi recunoști în peisaj, au acea sclipire în ochi și sunt posesivi cu fata lor. Încă de la primii ei pași și primii băieței care le dau târcoale, tații au grijă să marcheze teritoriul printr-un ștrengăresc: „pleacă de lângă așa fată, golănaș mic„.

În chestiuni de parenting, nu cred că poate cineva să te contrazică când vii și spui că a crește o fată, ca tată, este provocarea supremă. Și dacă, pe vremuri, mai era cum era, în ziua de azi o astfel de relație se lasă cu adevărate războaie. De ce?

Păi, simplu. Libertatea se manifestă în forma ei cea mai pură… într-o femeie. Fie una deja matură, coaptă, fie o copilă ce descoperă de la un 13 – 15 ani că are drepturi și că, dacă încerci să i le îngrădești, poate plânge, țipa, să audă toți vecinii și toate autoritățile. Tentațiile mult prea mari, provocările pe măsură.

Un anturaj greșit ales, o primă dragoste care să îți sucească mințile și te poți trezi că ești Boureanu doi. Cum reacționezi ca părinte la provocările zilelor noastre? Cum reușești să păstrezi linia aia atât de fragilă dintre un părinte cool, modern și unul autoritar, care, în loc să fie partenerul cel mai de încredere al fetei sale, ajungi un om de care vrea să se ferească cu orice preț? Cum faci să nu ajungi în situația lui Cristi Boureanu, care se plânge că:

  • are o fată despre care nu știe pe unde e și ce face. Spune că s-ar droga, dar asta e o informație aflată de pe rețelele sociale
  • a reușit să își creeze o barieră clară de comunicare cu fiica sa. Atunci când un copil nu simte că poate avea încredere în părintele său, nu va sta pe gânduri, va căuta alternative
  • a oferit un model deloc demn de a fi părinte. Multe relații, unele greu de explicat, cu femei ce erau mai degrabă colege de clasă cu fata sa. Scandaluri în public, instabilitate, nimic bun de învățat pentru fata sa.

Răspunsul poate sta în câteva mici trucuri de comunicare pe care le poți aplica în relația cu copilul:

  • NU impune ! Oferă-i alternative atunci când ceva nu îți convine legat de ceea ce face, spune sau poartă. Ca bărbat e și mai greu să te contrezi cu o fată pe chestii de modă, dar poți încerca să o înveți diferența dintre vulgaritate și frumusețe.
  • Ascult-o ! Vorbește cu ea ! Fii deschis pentru orice subiect. Înainte de a fi tatăl ei, fii prietenul ei cel mai bun. Da, o să vină să îți vorbească despre iubiți, despre ciclu menstrual, despre sex. Nu te oripila și mai ales nu încerca sp o desconsideri spunându-i că nu sunt subiecte pentru ea.
  • Nu îi alege tu prietenii. Nu încerca tu să o desparți de ei. Când simți că ceva nu e în regulă, spune-i gândurile tale, dar las-o pe ea să decidă, să găsească varianta bună să rezolve problemele.

A fi tată de fată este clar și măsura supremă a bărbatului. Tocmai pentru că, vrei, nu vrei, știi că la un moment dat, viața îi va aduce fetei tale această specie ciudată de om, bărbatul. Nu poate fi satisfacție mai mare ca părinte decât să vezi că ți-ai crescut copila într-un mediu sănătos, că mica ta prințesă va fi regina unei familii în care va fi respectată, iubită și apreciată. Și asta și pentru că tu i-ai oferit șansa să descopere aceste lucruri în propriul tău cămin.

Da, ești bărbat când devii tată de fată. Dar ești cel mai bun bărbat când fetița ta devine o femeie de poveste.

Surs foto: bluelotushealth.wordpress.com

fată - boureanu fiica 150x150Citeste si: Cazul BOUREANU. Ești ceea ce semeni. 

Ai și tu un text pe care vrei să-l faci cunoscut? Trimite-l la noi: office@perfectimperfecte.ro

Suntem si pe FACEBOOK. Da-ne un LIKE- Perfect Imperfect

Comentarii


Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.