Renunțăm la teme. Nu mai bine renunțăm de tot la școală?

la școală - Friend Mend 8 Ways to Help Your Kid Have Better Social Skills at School Photo2

Articol scris de Ionuț Iancu. Renunțăm la teme.Nu mai bine renunțăm de tot la școală? Mai bine să renunțăm de tot la școală! Încă în post, deci destul de departe, cel puțin la nivel declarativ, de tigaia picantă cu carne de porc sau tradiționalele sarmale de sărbători, românul caută să își umple timpul cu ceva, să nu se plictisească.

Iar marea dezbatere a acestor zile, adusă în prim plan și de Ministerul Educației, este legată de temele pentru acasă. De cum sunt surghiuniți copiii noștri pe altarul unui sistem de educație oricum înapoiat față de timpurile pe care le trăim. Se vorbește despre cum le este răpită elevilor bucuria de a se juca, de a se relaxa, de a dormi, de a se uita la desene, și toate astea pentru a face teme, teme care oricum, cel puțin așa susțin unii părinți, nu îi ajută cu nimic.

Care este cu adevărat marea dezbatere a societății? Am descoperit cumva că această țară este una în care cresc geniile la fiecare clasă și că noi, în loc să le oferim libertatea de a se dezvolta după propria lor alegere, le ținem închise în colivia cu multe teme la română și mate? Nici vorbă de așa ceva.

Nu trebuie cine știe ce studii ca să vedem cât de slab pregătiți sunt elevii români. Intrați pe Facebook, îi găsiți oricum pe toți acolo, și minunați-vă de cum știu să scrie, de cum nu au idee despre construcția corectă a unei propoziții. De fraze ce să mai vorbim..

Nu cred că principala problemă a școlii românești o reprezintă numărul de ore petrecute pentru a face temele (depinde foarte mult și de modul cum este abordat acest aspect în familie) nici de greutatea ghiozdanului (în Germania un elev cară după el aproximativ 6 kg în fiecare zi). Marea problemă este aceea că avem un mix exploziv în interiorul majorității școlilor: dascăli slab pregătiți și dezinteresați + elevi pentru care școala a devenit o corvoadă, nu oferă nicio perspectivă și o fac doar de gura părinților.

Pe vremea mea, ca să vorbesc în termeni de aproape 40 de ani, teme nu însemnau câteva exerciții la doar 2 -3 materii. Aveai teme la fiecare materie, plus lecturi suplimentare la română, culegere separată la matematică, diverse activități la biologie, șamd. Și tot aveam timp și de joacă, de distracție.

Azi ne plângem că ne chinuim copiii să stea să învețe, în loc să îi lăsăm să se bucure de copilărie. Ce facem dacă bucuria asta ar arăta așa –  cu ochii în laptopuri sau tablete, blocați în case… așteptând să primească pe net anunțul că afară a început să ningă?

Treaba e simplă, se numește echilibru! Hai să facem mai multe ore practice sau în laborator, să adaptăm programa la epoca în care trăim și să aibă fiecare copil calculator  la școală, ce ziceți de asta? Hai, săriți cu promisiunile electorale!!!

Foto:mamiverse.com

la școală - 19244978Citeste si: Poezia Zilei-Poezia emoționantă scrisă de un copil bolnav de autism

Ai și tu un text pe care vrei să-l faci cunoscut? Trimite-l la noi: office@perfectimperfecte.ro

Suntem si pe FACEBOOK. Da-ne un LIKE- Perfect Imperfect

Comentarii


Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.