Tradiții de colindat în Ajunul Crăciunului!

colindat - copii colindatori

Tradiții de colindat în Ajunul Crăciunului! Iată-ne la doar câteva clipe înainte de marea sărbătoare a Crăciunului. Iar unul din cele mai frumoase momente din această perioadă este mersul la colindat, ce se practică în seara zilei de 23 decembrie, dar și în dimineața Ajunului Crăciunului.

Iată câteva din frumoasele tradiții ale acestor zile:

În seară de 23 spre 24 decembrie, până după miezul nopţii şi în unele locuri până la ziua, cete de copii merg din casă în casă la colindat: Moş-Ajunul, Bunădimineaţă, Colindisul sauBunădimineaţă la Moş-Ajun. În unele părţi din Ardeal, copiii care merg cu colindatul se numesc piterei sau pizerei. După credinţă populară, ei sunt purtători de noroc şi fericire.

Prin unele părţi, băieţii, dar mai cu seama cântăreţii bisericeşti umblă cu icoană în ziua de Ajunul Crăciunului – o icoană pe care este zugrăvită naşterea lui Iisus Hristos înmijlocul staulului.

În unele părţi, când este aproape de a se revarsă zorile, colindători cu lăutari sau fără lăutari pleacă pe la casele gospodarilor înstăriţi şi le cânta la fereastră un cântec saumai multe, aceste cântece numindu-se „zori”, spunânduse atunci „cânta zorile”.

Prin Transilvania, se înţelege sub numele de „zorit” datină de a se cânta colinde de către feciori şi oameni însuraţi la „zoritul” în ziua de Crăciun.

Începând cu întâia zi de Crăciun şi în următoarele zile ale acestei sărbători, copiii umblă cu Steaua, cântând colinde de stea prin care vestesc naşterea lui Iisus Hristos.

– „Vicliemul” sau „Irozii” este datină prin care tinerii reprezintă la Crăciun naşterea lui lisus Hristos, şiretenia lui Irod, care a poruncit uciderea pruncilor, de a află Pruncul şi adesea înfruntarea necredinţei, personificate printr-un copil sau printr-un cioban.

Capra, Țurca, Brezaia fac parte dintre datinile de Crăciun şi Anul Nou. Dimitrie Cantemir spune în „Descrierea Moldovei” Turcă este o joacă iscodită încă din vremurile bătrâne, din pricina ciudei şi scârbei ce o aveau moldovenii împotriva turcilor„. Cu țurca, capra sau brezaia umblă tinerii începând de la Ignat şi sfârşind cu zilele Crăciunului şi prin unele părţi în ziua de Sf. Vasile până seară. Numele de Țurca, Capra sau Brezaia îl poartă unul dintre tinerii mascaţi.

– Despre cei Trei Crai de la Răsărit sau Magii călători se spune au venit se închine lui lisus, după unii din Arabia Fericită, iar după alţii din Persia. Tradiţia ne arată ei se numesc: Melchior, Gaspard şi Balthazar.

Sursă foto: realitateamedia.ro

colindat - impletitura coada de peste 150x150Citeste si: Cum să îţi împleteşti părul în „coadă de pește”

Ai și tu un text pe care vrei să-l faci cunoscut? Trimite-l la noi: office@perfectimperfecte.ro

Suntem si pe FACEBOOK. Da-ne un LIKE- Perfect Imperfect

Comentarii


Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.