Căsătoriile timpurii sau trafic de copii

trafic de copii - 13466533 1036425483103950 4859285129269473693 n

Text de Mugur Vărzariu.Căsătoriile timpurii sau trafic de copii. De mai bine de 5 ani ma preocupa casatoriile timpurii in randul etniei rrome, o tema mai veche si abordata fara succes pana acum atat de organizatii non-guvernamentale locale cat si internationale.

In mod eronat dar si voit, in functie de diverse interese, s-a perpetuat ideea ca aceste casatorii reprezinta o traditie, motiv pentru care actiunile de eradicare a fenomenului au fost zadarnicite atat din interiorul etniei cat si din afara acesteia.

Un fenomen izvorat din saracie si practicat in zonele cele mai vulnerabile ale planetei deopotriva nu reprezinta o traditie ci cel mult o realitate istorica, cruda. Sunt voci care spun ca practia este larg raspandita si in randul familiilor instarite. Pe langa saracie, un alt motiv pentru existenta si perpetuarea acestui fenomen criminal, este si lipsa de educatie, o realitate care caracterizeaza o mare parte dintre familiile de rromi instarite in mod cel putin suspicios (familii fara educatie, fara slujbe stabile dar cu venituri imense).

Din pacate, politicile falimentare de integrare si situatia economica internationala pe de-o parte si realitati precum evacuarile fortate, discriminarea si segregarea, pe de alta parte, au facut ca numarul celor care traiesc la limita saraciei in Romania sa creasca, si astfel, in opinia mea acest fenomen reprobabil sa cunoasca in ultimii ani o perioada de revigorare.

Cred ca a sosit timpul sa nu mai privim impasibili cum generatii dupa generatii de tinere copile cad victime acestui fenomen, in viziunea mea cu nimic diferit de traficul de fiinte umane. Stoparea brusca a copilariei si a accesului la educatie au consecinte deosebit de grave pe termen scurt, mediu si lung. Pe langa suferinta si traumele lor personale consider ca intreaga etnie nu are decat de pierdut de pe urma acestui fenomen in continua crestere.

Statul roman are o legislatie destul de clara si de ferma in ceea ce priveste varsta de la care casatoriile sunt legale. Avem deci de a face nu cu o lacuna in legislatie ci cu o crasa, premeditata si criminala neaplicare a legii.

Politia, Protectia Copilului si in toate cazurile in care este oficiata o slujba religioasa si Biserica, sunt trei institutii oficiale care inchid pur si simplu ochii la aceste practici.

Pe langa prostie si rasism, ca motive generale pentru perpetuarea acestei situatii, cred ca o parte dintre politisti sunt in cardasie sau urmaresc anumite interese in zona in care actioneaza, si ca urmare sunt obligati sa accepte status qoul.

Citeste si: Lumina a durat puțin. De ce ne facem rău?

Biserica vinde destinul copilelor doar pentru bani. Desi in mod legal nu au voie sa oficieze ceremonia religioasa in lipsa certificatului de casatorie, popii necurati pretind de la familie o declaratie pe proprie raspundere potrivit careia acestia au depus actele la primarie. Tot ei, contra banilor consiliaza familia sa mentioneze in declaratie ca nu mai pot amana nunta pentru ca au platit avansul la restaurant si la lautari si pentru ca fata este insarcinata. Acoperiti, in capul lor de criminali, de aceasta hartie fara nicio valoare, popii canta cu aplomb si oficiaza, impacati cu sine, traficul de minori.
Daca ati vedea insa cum sunt umiliti, voit sau nu de nuntasi, nu v-ati mai repezi sa le pupati mainile la slujba de Duminica.

Cred ca pentru cei de la Protectia Copilului, pur si simplu copiii de rromi nu sunt copii.

Din pacate, un astfel de fenomen este extrem de greu de stopat atata vreme nici macar institutii media de prestigiu international precum CNN nu inteleg ca o practica izvorata din saracie si lipsa de educatie nu trebuie ridicata in niciun fel la rang de traditie. Etichetarea ca si traditie a traficului de copii face ca reactia societatii de infierare sa fie aproape paralizata. De obicei, privim cu indulgenta orice aspect legat de traditie.

Ca sa fie clar, sa accepti casatoriile timpurii ca si traditie este la fel de criminal ca acceptarea vanzarii copilelor minore spre practicarea prostitutie asa cum se intampla in Tailanda sau mutilarea vaginala (extirparea clitorisului) practicata in anumite parti ale continentului African.

Foto & Text : Mugur Vărzariu

trafic de copii - manafluture 150x150Citeste si:Doamna cu pantofi albaștri

Ai și tu un text pe care vrei să-l faci cunoscut? Trimite-l la noi: office@perfectimperfecte.ro

Suntem si pe FACEBOOK. Da-ne un LIKE- Perfect Imperfect

 

Comentarii


Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.