HPV –Boala cu transmitere SEXUALĂ fără SIMPTOME

transmitere sexualĂ - transmitere SEXUAL

transmitere sexualĂ - 12512343 855099124617082 730334330228149950 n 2 150x150Text de Andreea Panait

HPV –Boala cu transmitere SEXUALĂ fără SIMPTOME. Infecţia aceasta atât de frecvent întâlnită, care înregistrează mii de diagnosticuri nefericite anual nu prezintă simptome! În primul rând, trebuie să ştim că este cauzată de un virus. HPV – este prescurtatea virusului Papilloma Uman.

Denumirea derivă din faptul că anumite rădăcini ale virusului produc papiloame – cunoscute sub numele de condiloame/ veruci/ negi – care sunt formaţiuni tumorale necanceroase (benigne). HPV denumeşte un grup de virusuri ADN – care curprinde peste 100 de tipuri diferite, dintre care 30 infectează tractul genital şi se transmit pe cale sexuală. Pe baza asocierii lor cu cancerul genital virusurile HPV se pot clasifica în trei tipuri :

 • HPV cu risc crescut : rădăcinile 16,18,31,33,35,39,45,51,52,56,58,59,66,68,73,82 ;
 • HPV cu risc mediu : rădăcinile 53, 26
 • HPV cu risc scăzut : toate celelalte

Ce trebuie să știi?

Cele mai multe infecţii cu virusul HPV sunt benigne, asimptomatice şi trecătoare. Aproximativ 70% din femeile infectate, devin HPV negative într-un interval de 6-12 luni şi aproximativ 90% negativează în doi ani. Unele femei au infecţie tranzitorie HPV şi pot dezvolta modificări citologice  care regresează spontan.

Mecanismul prin care infecţia cu HPV dispare este dezvoltarea progresivă a unui răspuns imun. Cu toate acestea, este posibil că virusul să rămână într-o formă latentă nedectabilă, din care să se reactiveze la distanţă de ani, fapt ce explică detectarea virusului la femei înaintate în vârstă, cu relaţii reciproc monogame. Numai aproximativ 10% din femeile infectate cu HPV cu risc înalt dezvolta infecţii persistente.

Acestea au riscul cel mai mare de a dezvolta leziuni precanceroase sau cancer de col uterin . Nu te speria dacă infecţia cu HPV prezintă rădăcini multiple, peste 40% dintre ele se prezintă cu două sau trei rădăcini . Cancerul de col uterin nu se moşteneşte genetic, ci este consecinţa infecţiei cu HPV.

Deşi infecţia cu acest virus reprezintă cauza necesară, ea nu este suficientă şi pentru dezvoltarea cancerului. Există cercetări ştiinţifice care vorbesc despre existenţa unei susceptibilităţi genetice care explica procentul mic de paciente care ajung să dezvolte leziuni avansate.

Atunci cum se transmite ? 

 • Pe cale sexuală – prin orice tip de contact sexual
 • Prin folosirea lenjeriei sau prosoapelor – care nu îţi aparţin
 • În cazul unei naşteri naturale, de la mamă la făt

Cum poți să previi boala?

 • Consulta medicul ginecolog! Fă-ţi o rutină anuală din asta, o singură vizită pe an şi un banal control îţi pot salva viaţa.
 •  Realizează un examen Babeş Papanicolau anual. El îţi va depista eventualele nereguli din organism . Dacă acestea există, se recomandă completarea investigaţiilor cu o evaluare colposcopica.
 • Medicina a avansat astfel că testul HPV ADN genotipare – îţi depistează cu precizie rădăcinile ale cărei purtătoare eşti, astfel că vei şti care sunt paşii de urmat pe mai departe. Normele de medicină internaţionale sfătuiesc femeile cu vârsta de peste 30 ani, să efectueze un astfel de test la fiecare 3 ani .
 •  Întăreşte-ţi imunitatea ! Asigură-te că ai o alimentaţie sănătoasă, şi că aportul de vitamine necesare organismului este în grafic. Deficienţele sistemului imunitar stimulează leziunile precanceroase să evolueze.
 •  Vorbeşte despre asta ! Dacă sesizezi vreo schimbare nu te ascunde! Ginecologia nu trebuie să fie privită ca un subiect tabu. Suntem foarte sensibile în această direcţie, i se poate întâmpla oricui aşa că mai bine asigură-te rapid ca tu eşti în regulă !
 • Desigur ar trebui să ştii că fumatul – plăcerea atât de des întâlnită – slăbeşte imunitatea organismului şi poate favoriza infecţia cu HPV.

Când este depistat precoce, cancerul de col uterin prezintă o rată foarte mare de vindecare. Mai mult, poţi să previi acest stadiu, prin tratarea simplelor leziuni ale unei infecţii cu HPV dacă ele sunt sesizate din timp .

Hai şi tu la doctor, mulţumeşte-i corpului tău în fiecare zi și menţine-l sănătos !

foto: jennymannion.com

transmitere sexualĂ - ORGASMUL 150x150Citeste si: Dragi femei, ORGASMUL e de bine!

Ai si tu un sfat de sanatate pentru femei? Il facem cunoscut in comunitatea femeilor Perfect Imperfecte. Trimite-l la noi: emmazeicescu@gmail.com

Comentarii


Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.