Scapă de umezeala din casă!

umezeala din casă - blog windowcondensation 2 1024x658

Scapă de umezeala din casă! Știi momentul acela când vrei să admiri ninsoarea, dar fereastra este aburită și „lăcrimează”? Acest lucru indică un nivel ridicat al umezelii în locuința ta și este o problemă des întâlnită în sezonul rece. Ea provoacă mucegai în casă și probleme grave de sănătate în familie.

Nivelul normal de umiditate într-o încăpere este cuprins între 40 – 60%. Pare incredibil, dar media zilnică de apă care se produce în urma activității într-o locuință (încălzire, gătit, băi și dușuri, spălat și uscat haine) este de 12 litri. Poți verifica umiditatea din casă cu ajutorul unui higrometru, pe care-l poți achizitiona cu câteva zeci de lei.
Dacă aparatul sau, mai simplu, geamul îți arată că te confrunți cu prea multă umezeală, iată ce ai de făcut pentru a scăpa de ea:

  • Aerisește casa. Da, știu că este frig afară, dar este extrem de important să aerisești bine locuința și pe timpul iernii, chiar de mai multe ori pe zi, dar mai ales dimineața. Ba mai mult, aerul proaspăt îți va da o stare de bine, iar casa se va încălzi mai repede.
  • Șterge geamurile de apa acumulată. Nu-i așa că acum se vede mult mai bine peisajul?
  • Usucă hainele afară. Folosește balconul sau grădina pentru a usca hainele, chiar dacă procesul va dura mai mult. O metodă mult mai simplă ar fi achiziționarea unei mașini de spălat cu uscător. Iar dacă nu ai de ales, atunci aerisește mult mai bine.

Citeste si: Vrei un perete în dungi? Uite care sunt pașii

  • Folosește hota și deschide geamul când gătești. Aburul degajat se va transforma imediat în picături de apă pe geamuri și pereții reci. Închide ușa la bucătărie când faci mâncare pentru a nu se răspândi aburul și mirosul în toată casa.
  • Aerisește baia după duș. Dacă ai ventilator instalat, folosește-l pentru câteva minute.
  • Cumpăra un dezumidicator. În comerț există mai multe modele, care variază ca preț. Poți alege unul ieftin, ce folosește tablete absorbante care transformă aburii în soluție salină. Îți va trebui însă câte un astfel de aparat în fiecare cameră pentru rezultate bune. Dacă îți permite bugetul, poți achiziționa un dezumidificator electric, care are o eficiență mult mai mare.
  • Alege pentru locuință plante care absorb umezeala. Tillandsia, liliacul păcii, iedera englezească, feriga de Boston și palmierul bambus îți vor înfrumuseța casa și vor ajuta la eliminarea umezelii.

umezeala din casă - plante care absorb umiditatea din camera indoor plants that absorb humidity 3

 

Pe lângă disconfort, prezența umezelii în locuință va duce la apariția mucegaiului și a problemelor de sănătate a întregii familii. În condiții de umezeală crește agresivitatea virusurilor, a bacterilor, a ciupercilor și a paraziților. Deasemenea, este un mediu propice pentru dezvoltarea alergiilor, în special a rinitei alergice, și poate duce până la astm. În plus, umezeala agravează diverse forme de reumatism.

Foto: kimdev.com și casepractice.ro

umezeala din casă - umera   150x150Citeste si: 20 de moduri de a folosi un umeraș

Ai si tu o recomandare pentru gospodine? Trimite-o la noi: office@perfectimperfecte.ro

Suntem si pe FACEBOOK. Da-ne un LIKE- Perfect Imperfect 

Comentarii


Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.