Vrei să URCI pe MUNTE? Uite de ce ECHIPAMENT ai nevoie

urci pe munte - FF SS 2015 hiking and jumping1 1024x577

Text de Mihai Andrei Cațan

Vrei să pleci pe munte într-o excursie ca la carte, atunci hai să îți spun ce Echipament să îți cumperi. Echipamentul adecvat este necesar în orice tură montană. În primul rând,  echipamentul se alege în funcție de necesitățile turei pe care urmează să o facem. Dacă o să vrem să plecăm pregătiți pentru orice situație am căra degeaba foarte multe lucruri pe care nu le-am folosi. Vrei să URCI pe MUNTE? Uite de ce ECHIPAMENT ai nevoie

 Ce trebuie să ai la tine?

  • Echipamentul necesar este cel care ne ajută sa ducem tura la bun sfârșit – îmbracaminte, încăltăminte, echipament de campare (dacă este cazul), rucsac și bețe.
  • Echipamentul specific se folosește pentru ture de iarnă, escaladă, alpinism etc.
  • Echiapmentul obligatoriu este cel care nu trebuie să lipsească din nici o tură montană: trusa medicală, lanterna frontală și stratul impermeabil de îmbracaminte.
  • Trusa medicală conține pansamente, medicamente comune – antiinflamatoare și antialgice, antialergice etc, cu condiția să știm bine la ce servește fiecare pastilă, altfel le cărăm degeaba! De asemenea conține un dezinfectant lichid (betadină), comprese sterile și fașe normale și elastice – mai multe role, folie de supraviețuire, leucoplast.
  • Hrana uscată și apa în plus sunt și ele obligatorii pentru turele medii și lungi.

 Ca să nu ai surprize pe munte este important să ai îmbrăcămintea care te protejează cel mai bine de frig, ploaie sau vânt.

Imbrăcămintea are 3 straturi principale: stratul de pe corp, care are rolul de a îndeparta umezeala și a reține căldura (de obicei este din materiale sintetice sau lână, nu bumbac!), stratul intermediar – polarul – care are rolul de a păstra căldura și stratul exterior (geaca) care, deși este o foiță subțire, este cel mai important și mai tehnic strat, fiind impermeabil pentru ploaie și în același timp lăsând vaporii de transpirație să iasă în exterior.

urci pe munte - maxresdefault 150x150Citeste si: Vârful Moldoveanu, cel mai înalt VÂRF din România. Ai ajuns ACOLO?

Vrei să URCI pe MUNTE? Uite de ce ECHIPAMENT ai nevoie – Evident stratul de corp este purtat tot timpul (eventual schimbat dacă se transpiră foarte mult), iar celelalte două în funcție de situație. Stratul exterior este recomandat numai în condiții de ploaie sau vânt puternic. Îmbrăcămintea tehnică este foarte scumpă. Dacă nu aveti o avere la dispoziție, un raport bun preț calitate pentru îmbrăcăminte și articole de camping și rucsaci găsiți la hipermarketurile de articole sportive. Aici însă NU au încălțăminte tehnică.

Incălțămintea modernă este comodă din primul moment. Nu vă luați după vânzătorii de pe la magazine care vă zic că ”se mai lasă!”. Nu se mai lasă decât cu bășici până la urma! Probați mai multe perechi și mai multe mărimi (nu e necesar sa luati de la primul magazin).

Ce trebuie să faceți?  Cu ciorapi de tură (mai groși) mergeți cel puțin zece minute cu bocancii în magazin asigurându-vă că sunt comozi și nu bat sau rod pe nicăieri, mergeți pe varfuri pentru a simula coborârea (este necesar să fie șireturile strânse bine – nu trebuie să apară durere la degete). Pentru trasee mai stâncoase este absolut necesar ca talpa să fie cât mai rigidă, nu neaparat în sensul de a flexa talpa față de călcâi cât în sensul transversal, adică planul degetelor să nu se miste fata de planul calcaiului la torsiuni laterale (aproape deloc, indiferent de forță).

urci pe munte - megagrip 2015 hp bg 2 1024x576

Cu alte cuvinte găsiti o mică treaptă în magazin și călcați pe ea cu bocancul numai în dreptul degetului mare. Dacă vă puteți lăsa toată greutatea fără efort în acel punct, bocancii sunt suficient de rigizi pentru trasee stâncoase în care se face și cățarare (Piatra Craiului de exemplu). Dacă au tendința să alunece de pe treaptă nu sunt buni.

urci pe munte - transfagarasan 1372686608 1 150x150Citeste si : Transfăgărășanul, unul dintre cele mai periculoase drumuri din LUME

Acești bocanci sunt construiti în general din piele groasă și talpă solidă, cu galoșaj (margine ridicată de cauciuc) de jur împrejur. Talpa bocancului variză foarte mult ca aderență, cu toate că majoritatea tălpilor sunt ”Vibram”. Deci vibramul de la niște bocanci de 100 Eur nu prea are nici o legătură cu vibramul de la bocancii mai scumpi, care este mult mai aderent.În concluzie, acest material dă numai câteva mici aspecte care trebuiesc luate în calcul cand mergeți pe munte și reflectă în general punctul meu de vedere.

În general în privința echipamentului consultați specificațiile producătorului și eventual review-urile de pe net. În restul situațiilor, cel mai bun este filtrul propriei gândiri, întrebati și așteptați argumente logice de la cei din jur, spuneți-vă părerea în orice situație.

Ai și tu un text pe care vrei să-l faci cunoscut? Trimite-l la mine, îl facem vedetă în comunitatea femeilor Perfect Imperfecte : emmazeicescu@gmail.com

foto: maiaoutdoor.ro/ cn.vibram.com

 

 

Comentarii


Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.