Vârful Moldoveanu, cel mai înalt VÂRF din România. Ai ajuns ACOLO?

Text de – Mihai Andrei Cațan

Cel mai înalt vârf din România, vârful Moldoveanu, exercită o atracție deosebită pentru montaniarzii începători, chiar dacă nu este cu nimic mai special între cele 14 vârfuri cu înaltime de peste 2500 metri din țara noastră. Vârful Moldoveanu, cel mai înalt VÂRF din România. Ai ajuns ACOLO?

Cu oarecare emoție am pornit și eu în august 2012 pentru prima oară spre cel mai înalt vârf, chiar dacă prietenii cu care am mers aleseseră unul dintre cele mai ușoare căi de acces, peste vârful Picuiata (aproximativ 2450m), aproape de care se ajunge cu mașina. Am făcut totuși 6 ore de mers susținut, cu niște descărcări electrice drăguțe prin preajmă. Ca dificultate traseul a fost mediu, datorită lungimii și nu a pasajelor dificile. Anul respectiv fiind secetos, peisajele au fost destul de aride, cu tăuri uscate și iarbă pârjolită de soare. Nu am fost foarte impresionat, recunosc, mai ales că în ziua precedentă fusesem pe Lespezi-Călțun.

…și ziua următoare urma să plec în Piatra Craiului.

Filmul acestei ture îl găsiți mai jos  – pe vremea respectivă filmam cu telefonul.

La sfârșitul lui 2013, pe prima zăpadă din octombrie, nu foarte multă dar bine așezată, am pornit din Valea Rea, făcând una dintre cele mai frumoase ture de până acum, asta în mare parte datorită vremii splendide, cu vizibilitate spre nord până la Gutâi-Țibleș, spre Ceahlău, dar și spre vest până spre Parâng.

Vârful Moldoveanu. Cu toate că la plecarea de la stâna lui Burnei nu era zăpadă, odată ajunși în căldarea glaciară a Văii  Rele, peisaje de iarnă spectaculoase s-au succedat ore la rând, mai ales că am coborât pe alt traseu și anume pe la Lacurile Galbena. Iată imaginile!

Am observat că lumea preferă traseele dinspre Podragu și dinspre Valea Rea. Dacă ne uităm însă pe hartă, posibilitățile de a accesa vârful pe un marcaj sunt mult mai variate, Podragu fiind exponentul accesului dinspe nord, iar Valea Rea al accesului sudic.

Accesul dinspre nord.

Vârful Moldoveanu. Rutele de acces nordice, fie dinspre vest – Podragu, fie dinspre est – Sâmbăta, au în comun lungimea mare a traseului, atât a accesului până la cabane, cât și de la cabane până pe vârf. De asemenea, rutele nordice obligă la o parcurgere în ambele sensuri a crestei Viștea-Moldoveanu cât și a unei bucăți importante de creastă în cursul accesului și al retragerii. Timpul alocat turei este de minim 2 zile, ideal 3 zile. Vremea frumoasă pentru ziua ascensiunii pe vârf este absolut necesară, deoarece posibilitățile de retragere din traseu sunt reduse, mai ales spre sud și cu diferențe mari de nivel. Dinspre Podragu nu există nici un refugiu pe traseul direct. Dinspre cabana Sâmbăta însă avem refugiile Fereastra Mică a Sâmbetei și Viștea, făcându-l mai sigur în caz de vreme instabilă.

vârful moldoveanu - 13239384 1009610615802100 7599010489803590075 n 1 150x150Citeste si : TĂUȘOARE – Cea mai adancă PEȘTERA din România!

Accesul dinspre sud.

Văile sudice au o accesibilitate mult mai mare cu mașina decât cele nordice. Ele ne permit apropierea de intrarea în trasee până la altitudinea de aproximativ 1350m. Valea Rea are un drum de macadam pe care se poate merge cu orice mașină, până la Stana lui Burnei. Pe valea Buda se ajunge cu masina aproximativ până la râul Podu Giurgiului, pe un drum destul de accidentat. Comun pentru aceste ture cu plecare din văile sudice este faptul că se poate merge pe vârful Moldoveanu direct, sau cu parcurgerea crestei Viștea Moldoveanu și întoarcere pe altă rută (Valea Rea – Lacurile Galbena, respectiv Izvorul Moldoveanului – Pârâul Orzaneaua Mare).

Vârful Moldoveanu. Oricare dintre aceste variante se poate parcurge într-o singură zi, traseele fiind între 8 și 10 ore de mers lejer. Aceasta face posibilă accesarea vârfului Moldoveanu într-o singură zi, cu plecare din București.

Accesul cel mai facil ca efort pe Moldoveanu, în același timp și cel mai puțin uzitat, este pe cei 2 munți sudici, Malița și Picuiata, pe care se poate urca cu mașina pe drumuri forestiere până la peste 2000 de metri, apoi se păstrează marcajele de pe aceste creste. Traseul durează cam 5 – 8 ore dus întors, dar cu diferențe de nivel relativ mici. Accesul pe aceste drumuri forestiere (Slatina – Râul Cernatul – Scărișoara respectiv Brădetu – Vâlsan – Țuica – Picuiata) este însă dificil ca orientare, având și pasaje mai dificile – cand e uscat se poate face în mare parte cu masini normale.

vârful moldoveanu - 13227036 1009489909147504 949119662659927997 n 150x150Citeste si: Drumul Verde – 88 km din MARAMURES. Nimeni nu are voie cu MASINA!

Un traseu sudic nemarcat pe care aș vrea să îl încerc în această vară este pe piciorul sud-vestic al vârfului Moldoveanu, dintre văile Izvorul Moldoveanului și Râul Orzaneaua Mare. Un avantaj al acestui picior ar putea fi parcurgerea și pe timp de iarnă, evident pe perioadele în care drumul din valea Buda este deschis.

UPDATE: Am făcut și acest traseu sudic, foarte spectaculos, plin de cascade impresionante, și, mai ales, sălbatic. În afara ciobanilor nu am întâlnit pe nimeni, nici pe urcare, nici pe coborâre, cu toate că între Viștea și Moldoveanu nu am văzut niciodată așa multă lume. Recomand acest traseu, dar varianta marcată, care urcă pe Izvorul Moldoveanului până în Curmătura Moldoveanului și coboară pe Orzăneaua Mare (atenție la vipere). Traseul durează cam 8 ore.

Vârful Moldoveanu. În concluzie, variantele de a ajunge pe vârful Moldoveanu sunt multiple, chiar dacă numai două sunt mai uzitate. Cele din sud se pot face într-o singură zi necesitând echipament montan și o cunoaștere a zonei, pe când cele din nord necesită mai multe zile, cunostinte despre vreme și o oarecare anduranță în plus.

Marcajele sunt în general bune, cu excepția coborârii pe la Lacurile Galbena și apoi pe Zbuciumatul, trebuie cunoscut traseul în condiții de vizibilitate redusă sau strat de zăpadă.

foto: i.ytimg.com

vârful moldoveanu - FB IMG 1462430122572 1 150x150Citeste si: 10 Orașe cu cea mai bună MÂNCARE de stradă

Ai și tu un text pe care vrei să-l faci cunoscut? Trimite-l la mine, îl facem vedetă în comunitatea femeilor Perfect Imperfecte : emmazeicescu@gmail.com

Suntem si pe FACEBOOK. Da-ne un LIKE –  Perfect Imperfect 

 

 

Comentarii


Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.