Când ți-ai aruncat ultima dată viața la gunoi?

Când ți-ai aruncat ultima dată viața la gunoi? Ademeniți de splendoarea societății de consum, trăind în vârtejul ofertelor nenumărate, ne-am învățat să cumpărăm, aproape cu orice ocazie, lucruri costisitoare pe care, mai târziu, le aruncăm, pe motiv că nu ne mai folosesc sau nu ne mai plac, fără să admitem ipoteza că nu ne plăceau și nu aveam nevoie de ele oricum.

În vreme ce ne desfătăm cu luxul libertății de a ne înconjura de lucruri, la scară mondială se discută, din ce în ce mai mult, despre economia circulară, presupunând, în termeni generali, dezvoltarea sustenabilă pe termen lung a omenirii, printr-o folosire echilibrată a resurselor de care dispunem, cu o grijă sporită pentru ceea ce poate fi reciclat.

Pe lângă reciclare, economia circulară încurajează diminuarea deșeurilor (mai cu seamă a celor alimentare), introducerea unor standarde și obligații în folosirea resurselor, a apei, de exemplu și atrage atenția asupra necesității educării oamenilor în acest spirit al cumpătării.

Potrivit unui studiu al Organizației ONU pentru Agricultură și Alimente, zilnic omenirea aruncă 1.3 miliarde de tone de mâncare la gunoi. Cât de mult cântăresc aceste tone de mâncare, de fapt, când cunoaștem atât de bine faptul că există copii, bătrâni și oameni ai străzii care adorm nemâncați? Dacă în Franța risipa alimentelor este ilegală, iar în Germania marile lanțuri de supermarket-uri ,,aruncă” ceea ce nu mai poate fi pus la vânzare în locuri special amenajate, micii fermieri putând folosi pentru animale hrana,  noi suntem încă la nivelul discuțiilor.

Cu toate acestea, există țări curajoase, care își propun să încline balanța și să arate necesitatea îndreptării spre o economie circulară. Pentru că nu aruncăm doar mâncare, ci și electrocasnice, mobile, cărți ori haine, în Olanda, țara în care se aruncă în fiecare zi aproximativ cinci kilograme de haine, compania Sympany, prin intermediul celor șase centre de colectare, reciclează hainele uzate, deși multe dintre ele nu mai pot fi folosite. Deși inițiativa se ciocnește adesea de obstacole, din cauza faptului că nu se bucură de colaborări meritorii care să o ajute să ajungă la oameni, cât și a cantității uriașe de deșeuri, ea este lăudabilă.

Cunoscând procedurile și munca din spatele unei cămăși sau a unor blugi de firmă, așa cum le vedem impunătoare în marile magazine, risipa pe care o facem cu toții este cu atât mai dureroasă. O mare parte din ceea ce consumăm iresponsabil nu mai poate fi recuperat în absența  reciclării, iar planeta nu ne aparține. Oricât de poetic sau fantezist sună acest scenariu, avem datoria să ne gândim și la faptul că nu suntem utimul rând de oameni ai lumii și că următoarele generații vor avea nevoie și de mai multe resurse decât noi.

Citește și: Mai avem onoare?

Dacă nu ne putem gândi atât de departe, următoarea dată când aruncăm haine sau mâncare să ne uităm și la omul dezbrăcat sau flămând din colțul străzii, care ar purta fericit bluza decolorată din dulap sau pantalonii care vor putrezi în ghena de gunoi și, desigur, s-ar bucura de un adevărat festin dacă îi oferim ciorba de ieri încălzită și cu o felie de pâine.

Cum schimbarea pornește de la fiecare dintre noi, până ca statutul român să ia măsuri, înainte de a arunca lucruri, interesează-te dacă în orașul tău nu sunt centre specializate de colectare. În București, de exemplu, pe strada Ion Ghica, numărul 11, există Containerul milei. Hainele pe care le lași aici vor ajunge sistematizat la oamenii nevoiași.

Economia circulară, trecând de preceptele ei raționale, cere din partea fiecăruia înțelegere și cumpătare, căci, dincolo de cifrele halucinate ale risipei pe care o facem, putem vedea singuri oamenii săraci care trăiesc în lipsuri inimaginabile, la câțiva metri de noi, în vreme ce probăm o nouă haină scumpă care va sfârși în aceeași dizgrație a ghenei de gunoi.

Noi nu aruncăm doar lucruri, ci și bani, uitând că am pierdut clipe din viețile noastre muncind pentru a ni le putea permite. Dacă nu vrei ca părți din viața ta să zacă printre gunoaie, oferă-le celor care nu au. Vor ști să-ți mulțumească și vor aprecia ajutorul tău. Cândva, copiii noștrii ne vor mulțumi poate și vor fi mândri de noi.

Sursă foto: Pinterest / Dianoux Robin

gunoi - Mother Theresa 150x150Citeste si: 7 lecții de viață de la Maica Tereza

Ai și tu un text pe care vrei să-l faci cunoscut? Trimite-l la noi: office@perfectimperfecte.ro

Suntem si pe FACEBOOK. Da-ne un LIKE- Perfect Imperfect

Comentarii


Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.