[VIDEO] Aprinderea Luminii Sfinte de la Ierusalim

Ierusalim - 88060 lumina33

[VIDEO] Aprinderea Luminii Sfinte de la Ierusalim Miracolul Învierii Domnului, cea mai mare sărbătoare a creștinătății, stârnește și la mai bine de 2000 de ani de la momentul producerii sale, controverse peste controverse.

Pentru creștini este ceva de netăgăduit, ceva ce se crede, se simte și mai puțin se cercetează. Pentru sceptici, nimic nu are fundament, căci, nu este așa, nu există dovezi. Sau poate că există, dar nu sunt ei dispuși să le vadă. Iar una din dovezi este Lumina Sfântă de la Ierusalim.

Citește: Săptămâna Patimilor – Vinerea Mare

În sâmbăta de dinaintea Paștelui, la prânz, „patriarhul grec, împreună cu clerul lui înveșmântat în straiele sacerdotale și urmat de patriarhul armean cu clerul lui și cu episcopul copților, mărșăluiesc în procesiune grandioasă și solemnă, și cântând imnuri, de trei ori în jurul Sfântului Mormânt.”[1] Odată procesiunea încheiată, Patriarhul Ortodox al Ierusalimului sau alt arhiepiscop ortodox citește rugăciunea Pogorârii Sfintei Lumini, își dă jos robele și intră singur în mormânt.

„Prelații armeni și copți rămân în anticameră, unde spun că ședea îngerul când s-a arătat femeii credincioase (Maria Magdalena) după învierea” lui Iisus. Atunci, adunarea cântă „Doamne miluiește” (Kyrie eleison în greacă) până când (după cum se crede) Lumina Sfântă coboară și aprinde candela „neadormită” de unde patriarhul aprinde peste 33 de lumânări legate împreună. În tot acest timp patriarhul este urmărit de prelații armeni și copți. Patriarhul iese apoi la iveală din încăperea mormântului și rostind rugăciuni, aprinzând fie 33, fie 12 lumânări le împarte celor adunați acolo.

Probabil că doar având șansa de a fi acolo, la Sfântul Mormânt, în momentul Vecerniei Sâmbetei celei Mari, am putea găsi cu adevărat răspunsul la întrebarea: este Lumina Sfântă de la Ierusalim miracol sau înșelăciune?

Sursă foto: crestin-ortodox.ro

Ierusalim - easter easter eggs arts crafts decoration color 150x150Citește și: Învierea Domnului – tradiții de Paște prin lume

Ai și tu un text pe care vrei să-l faci cunoscut? Trimite-l la noi: office@perfectimperfecte.ro

Suntem și pe FACEBOOK. Da-ne un LIKE- Perfect Imperfect

Comentarii


Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.