[VIDEO] – De ce mi-a placut Irrational Man!

- promo2546461911

Am mers sa vad Irrational Man,  cel mai recent film semnat  Woody Allen. Joaquin Phoenix joaca rolul profesorului de filosofie ( Abe Lucas) si Emma Stone (Jill) este studenta care se indragosteste.  Pe alocuri,  filmul te pierde si parca te apuca plictiseala, insa ramai totusi cu ceva dupa Irrational Man. Ramai cu cateva intrebari existentiale si dorinta de a dezbate la miezul noptii despre sensul vietii. Macar atat  sa cer de la un film, ca sa il cataloghez drept interesant. Mi-au placut mult discutiile fiolozofice pe care profesorul Abe Lucas le are pe tot parcursul filmului, chiar daca tot el spunea „So much of philosophy is just verbal masturbation.” Viata este mult mai complicata si mai dificila decat in scrierile lui Kant sau Kierkegaard.  Cert este ca dupa ce am iesit de la film, m-as fi retras undeva pe o terasa sa recitesc din marii ganditori ai vremurilor. Filmul te duce in zona de  introspectie.  Ma regasesc in dilemele existentiale ale profesorului, pana la momentul la care, in cautarea unui motiv real pentru a merge mai departe in viata, alege sa comita o crima.- promo254646191

foto: telegraph.co.uk

Ce trebuie sa facem noi in viata asta?   Sa crestem, sa invatam sa facem primii pasi, sa mergem la scoala, sa avem o casa si o cariera, sa iubim, sa facem copii si sa acceptam cu serenitate ca dupa toate astea …o sa fie si un final. Si daca e prea putin? Sau poate e prea mult?  In cuvinte lucrurile sunt atat de simple, in cotidian,  viata te poate debusola. Cine crede ca doar profesorul Lucas este un ratacit al vietii, greseste!

Abe Lucas:Life’s ironic isn’t it? One day a person has a more as of complicated and unsolvable problems then in the batting of an eye, dark clouds part and you can enjoy a decent life again. It’s just astounding. I’m Abe Lucas. I’ve had many experiences and now a unique one. This was the meaningful act I was searching for.”

Daca ar fi sa pui pe hartie care este scopul tau in viata, motorul care te duce inainte intr-o existenta lipsita de banalitate, ce ai scrie?

Eu as scrie un singur cuvant care „arde’ mocnit –  cuvantul EVOLUTIE. Poate parea ciudat, dar nimic nu mi se pare mai dezamagitor decat o existenta plata, molateca, lipsita de obiectivele atat de necesare unei transformari pe termen lung. Transformarea care sa ma ajute ca (intr-un final) sa fiu omul complex  si complet pe care mi-l doresc. - IrrationalMan 600x374

 

Daca te uiti la Irrational Man si treci peste momentele moarte,  s-ar putea sa te puna pe ganduri. Ne regasim cicilic in momente in care nu stim sa gestionam abisul in care cadem. Suntem (unii dintre noi) complicati si autodistructivi. Ne retragem in vicii, pentru ca nu stim, nu vrem  sau nu mai putem sa luptam. Ne uitam spre Dumnezeu, ca unic stalp, despre care stim ca nu dispare niciodata(pentru cei care cred). Ne agatam de oamenii de langa noi si ii „rugam” sa ne care in spate pana cand ranile noastre se vindeca si putem sa pasim din nou singuri. Interesanta si complicata e viata asta.

Prof. Abe Lucas: I couldn’t remember the reason for living and when I did, it wasn’t convincing.
Jill: You suffer from despair.
Prof. Abe Lucas: How comforting that would be.

Asa ca daca ai chef de intrebari, de filozofie si de factorul IRONIE, atunci mergi sa vezi Irrational Man.

Live & Believe

 

 

Citeste totul despre:

Comentarii


Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.