Vinerea Mare – ziua de doliu a creștinătății!

Vinerea Mare - vinereamare vecernia

Vinerea Mare – ziua de doliu a creștinătății! Iată-ne ajunși la finalul Postului Mare, în ziua cea mai dureroasă din istoria omenirii, Vinerea Mare, ziua când omenirea și-a răstignit și ucis Dumnezeul. De ziua de azi sunt legate foarte multe momente liturgice, tradiții și obiceiuri.

Din punct de vedere religios, Vinerea Mare face pomenirea Patimilor Domnului. Este o zi de post negru, în tradiția populară fiind interzis consumul de urzici și oțeț, urzici pentru că Domnul a fost bătut cu ele iar oțet pentru că i s-a dat să bea oțet pe Cruce. Nu se săvârșete Sfânta Liturghie, se slujesc Ceasurile Împărătești urmate de Vecernia Scoaterii Sfântului Epitaf, adică a pânzei pe care este pictată scena coborârii de pe Cruce a Domnului.

Sfântul Epitaf sau Aer este așezat pe o masă în centrul Bisericii iar până la orele serii credincioșii vin și trec pe sub acesta, simbolizând intrarea noastră în mormântul Domnului Hristos. Există o multitudine de tradiții legate de acest moment. Se spune că cel care trece de 3 ori pe sub Sfântul Aer va fi ferit tot anul de dureri de cap, de mijloc sau șale.

Citește și: Părintele Necula: ”Utreniile din Săptămâna Mare, unice!”

La orele serii avem parte de cea mai frumoasă slujbă a acestei Săptămâni Mari, Prohodul Domnului, Credinicioșii, adunați în jurul Sfântului Epitaf, cu lumânări aprinse, cântă prohodirea Domnului în 3 stări. La finalul ei se face înconjurarea Bisericii iar apoi Sfântul Epitaf este așezat pe Sfânta Masă, în Sfântul Altar, unde va rămâne până la Înălțarea Domnului.

Din moşi strămoşi se crede că dacă plouă în Vinerea Mare anul va fi mânos, iar daca nu, nu va fi roditor. Unii consideră că, daca se scufundă în apă rece de trei ori în această zi, vor fi sănătoşi tot anul. Unii obişnuiesc să afume casa cu tămâie în Vinerea Mare, înconjurând-o de trei ori, în zorii acestei zile, pentru ca gângăniile şi dihaniile să nu se apropie de casă şi de pomi.

În Vinerea Mare trebuie să se evite lucrările agricole, în special mersul pe câmp, semănatul sau alte activităţi asemănătoare. Această zi mai poartă şi numele de Vinerea Seacă şi asta pentru că tot ceea ce se seamănă nu rodeşte. În acestă zi nu se sacrifică păsări sau animale, aşa că dacă doriţi să sacrificaţi un animal sau păsări pentru a avea produse din carne de Paşte, este bine să faceţi acest lucru din timp. În Vinerea Mare este interzis spălatul. De asemenea, în această zi nu se coase şi nu se face curăţenie.

Sursă foto: reporterul.ro

Vinerea Mare - joiamare 90x90Citește și:  Săptămâna Mare – semnificații și tradiții!

Ai și tu un text pe care vrei să-l faci cunoscut? Trimite-l la noi: office@perfectimperfecte.ro

Suntem și pe FACEBOOK. Dă-ne un LIKE- Perfect Imperfect

Comentarii


Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.