Vrei BUJORI in curte? Vezi cum se PLANTEAZĂ

- bujori roz

Cine nu iubește bujorii? Bujorii de grădină sunt cel mai adesea roz, dar există și bujori albi, roșii și galbeni.  In limba chineză, bujorul este  „floarea bogăției și a onoarei”, planta a fost, pentru multă vreme, apanajul exclusiv al celor bogați.- 1 1

Vrei BUJORI in curte? Vezi cum se PLANTEAZĂ  – Vechii greci numeau bujorii după Paeon, medicul zeilor greci. Bujorul rămâne un simbol al prosperității, iar explicația este foarte simplă: inițial, el putea fi cultivat numai de cei bogați, care făceau parte din elita socială a Japoniei, astfel că floarea a fost imediat asociată cu bogăția.

La greci existau legende care povesteau de puterile florii: se spunea că există niște forțe puternice în bobocii de flori care strălucesc în nopțile cu lună plină, iar bujorul se încadrează în acest criteriu.

Au fost bujori care au făcut flori din aceeași rădăcină chiar și 100 de ani la rând. Bujorii de grădină au flori luxuriante, înalte și rezistente. Avantajul este că bujorii sunt plante perene, care înfloresc în mai, zeci de ani la rând.

Dacă sunt plantați corect, în solul potrivit, bujorii de grădină vor crește singuri cu apă de ploaie, căldură și lumină și te vor bucura cu frumusețea lor spectaculoasă.- bujori 600x321

Ce trebuie să știm despre INGRIJIREA bujorilor?

 • Bujorul are o viață lungă, disponibilă într-o mare varietate de nuanțe de la alb, rosu, purpuriu, roz, galben, pana la violet, având perioadă de înflorire din primăvară târzie până la începutul verii este pe departe regina sezonului.
 • Cea mai bună perioadă pentru plantarea bujorului este începutul toamnei, din septembrie până la mijlocul lui octombrie. Astfel, planta va avea suficient timp să se aclimatizeze pe timpul iernii.
 • Bujorul poate fi plantat și la începutul primăverii, având grijă să așteptăm ca substratul să se încălzească suficient (mai). Dacă bujorul este achiziționat în ghiveci, atunci plantarea se poate face oricând, începând cu luna mai până toamna, în octombrie.
 • Tufele de bujori se amplasează în spații însorite sau, în caz de forță majoră, în locuri semiumbrite, dar aerisite. Este bine să nu fie plantați în apropierea imediată a zidurilor casei, gardurilor compacte sau a pomilor.- bujori roz
 •  Cât sunt încă în faza de boboci, se vor instala sisteme de susținere a tijelor florale care se apleacă până la pământ sub greutatea proprie.
 • Udarea nu trebuie neglijată în cursul verii, mai ales în iulie-august, când plantele își formează mugurii florali incipienți pentru anul următor.
 • Rădăcinile de bujori nu se deranjează, decât la 4-5 ani de la plantare și numai dacă este nevoie, pentru ca înflorirea va avea de suferit o perioadă mai îndelungată, atât cantitativ, cât și calitativ.
 • Dacă se dorește înmulțirea prin divizarea tufei, atunci este de preferat ca această operațiune să se facă toamna, în septembrie-octombrie, cu mare atenție la mugurii subterani, care sunt fragili.
  Fiecare rădăcină recoltată pentru înmulțire trebuie să aibă cel puțin doi asemenea muguri bine dezvoltați.
 • Plantarea nu se face mai adânc de 5-10 cm, nici măcar în zonele mai geroase, deoarece întârzie înfloririrea cu 2-4 ani. Unde este cazul, după plantare, se va face o mușuroire ușoara cu mraniță sau pământ de frunze, iar primăvara se nivelează la loc.
 • Sub nici o formă nu se taie frunzișul bujorului după înflorire; dacă tufa este bine îngrijită, frunzele sunt chiar estetice mult timp, iar hrănirea rădăcinilor este asigurată continuu, fortificând planta. Se pot înlătura numai tijele uscate și porțiunile ofilite sau rupte.

Vezi continuarea aici: tarancutaurbana.ro

Citeste si: Țărăncuța URBANĂ: Mileul trebuie REINVENTAT!

foto: tarancutaurban.ro/ enrose.ro/ fundaluri.ro

 

 

Comentarii


Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.