Zâmbiți, vă rog, Photoshop!

photoshop - femeieflori

Zâmbiți, vă rog, Photoshop! Suntem fericiți. Pe hârtie! ,,Dar stați, asta nu e tot”, trăim într-o lume în care, cu câteva click-uri, poți fi aproape oricine. Vrei să fii specialist într-un domeniu? Se poate. Cu câteva cursuri de tip maraton, o diplomă, niscaiva promovare și public în căutare de ,,10 pași să fii idiot fericit”. Vrei să fii frumoasă? Acest lucru este cel mai simplu, cel mai la îndemână și, firește, cel mai costisitor dintre toate. Vrei să ai ,,90, 60, 90” sau altă combinație? Se poate. Vrei să ai buze mai umflate cărnoase? Se poate. Vrei să ai un fund bombat și apetisant? Se poate. Vrei să ai picioare lungi de doi metri sau oricât? Se poate. Gât subțire și lung ori sâni voluptoși? Ce probleme sunt acestea? Te vom secționa, te vom introduce ,,frumușel” în niște layouturi și ca un Michelangelo modern te putem ,,înfrumuseța” așa cum îți dorești. Nu ne supărăm nici dacă de mâine se inventează un nou trend constând în gene lungi de zeci de centimetri, cu pisicuțe, fluturași și câmpii lipite, aidoma acelor unghii futuriste care încurcă orice pasionat de geometrie.

Cu toate acestea, aceste măsuri halucinante pe care le iau unele femei doar pentru a concura cu modelele revistelor sunt adeseori îngrijorătoare. În realitate, frumusețea de pe copertă,  asezonată cu mult Photoshop, este doar o parte a adevărului. Simetria, curbele perfecte, gingășia, delicatețea, eleganța ori finețea se găsesc tocmai în imperfecțiune. În ochiul liber de fard, în obrazul curat, poate murdar de ploaie, pe care să-l mângâi și să-l săruți, pe abdomenul cu câteva vergeturi sau semnele unei nașteri, în coapsele pline pe care să le muști cu nesaț. Putem să ne folosim de Photoshop pe Facebook, să ne ascundem imperfecțiunile care nu contează sub fard, dar noaptea, în pat, lângă celălalt, va vorbi mai mult inima bătând nebunește în piept, cutele de pe frunte și mâinile mângâind. Vorba lui Creangă, ,,Nu știu alții cum sunt, dar eu” nu cred că vrea cineva să lingă fardul de pe un obraz, să rămână cu gura plină de ruj abundent, să dezbrace o femeie și să vadă că poartă chiloți modelatori cu efect push-up. Unde se va ajunge? Porți acei chiloți în general pentru impresie și la întâlnire îi lași acasă că poate te dezbracă bărbatul? Este ca și în cazul sutienelor de același fel. La ce bun? Sunt bărbați care adoră sânii mici așa cum, la polul opus, sunt cei copleșiți de mărimile mari. Ca în zicala: ,,Este loc sub Soare pentru toată lumea”. Toată chestiunea aceasta cu fardul, sutienele și chiloții push-up și Photoshopul, când este exagerată, este ca și cum bărbații și-ar pune șosețe în chiloți și ar da impresia de super dotare. Să-l dezbraci atunci, să-i scoți șosetele din chiloți și să înțelegi pe viu cum este cu ,,înfrumusețarea”.

Citește și: De ce se simt femeile complexate?

Înainte de a se arunca cu pietre în mine, pentru că aș fi absurd, a se ține cont că nu am susținut niciunde că femeile nu ar trebui să se aranjeze. Din fericire, nu sunt adeptul naturalismului exagerbat, cu păr pe picioare și haine ponosite, dar cred că nu trebuie să ajungem în extrema cealaltă, când suntem dispuși să facem orice pentru perfecțiune. Măcar dacă am putea spune că este frumusețe. În fond, este o imagine nerealistă. O transfigurare a unor trăsături care nu aduce nimic bun. Este o aparență doar, în rest, rămânem noi, așa cum suntem. Nu trăim prin pozele perfecte făcute cu ajutorul Photoshop. Nu ne hrănim sufletul cu adulațiile de pe rețelele de socializare și, chiar dacă unii bărbați te pot aprecia superficial, iubirea nu va ține seama de cearcăne (majoritatea oamenilor ,,suferă” de ele), de vergeturi, de semne, de imperfecțiuni și alte lipsuri închipuite. Mâna bărbatului care te iubește nu va dori să strângă în pumn o bucată de silicon, ci sânul tău, de sub care să ți se audă inima tremurând de emoție. Va dori să-ți muște buzele, nu să își dea seama de câte ori ai băgat botox în ele. Se va apropia de tine să-ți mângâie chipul și să-ți simtă savoarea pielii, nu  a fardului.

Firește, există și bărbați care se uită la curbura sprâncenelor, la mărimea cupei, la conturul ochilor, dar aceștia vor primi ce merită; niște produse, cu termenul lor de valabilitate. Dacă însemnătatea vieții ori a iubirii ar fi stat vreodată în aceste lucruri superficiale, oamenirea ar fi fost salvată de multă vreme. Vedem bine că nu este!

Ne putem uita în jur și vom vedea tinere de 15-16 ani care se poartă precum o femeie de 30 de ani, prin îmbrăcăminte, atitudine, punându-și în plus niște ani inutili prin fard. Copilăria lor este pierdută. Nici unele femei mature nu par să se oprească din nevoia acerbă de perfecțiune, până acolo unde omul din poze nu are nicio legătură cu cel din realitate. Dacă multe dintre brandurile din sfera îngrijirii/înfrumusețării au muncit să-și vândă produsele ostentativ, din fericire, există și inițiative demne de laudă care trag un semnal de alarmă. Precum Dove care este adeptul frumuseții naturale.

Ce înseamnă, de fapt, frumusețea pe care o vedem în panourile publicitare impozante? Multă minciună. Frumusețea este simplă, firească și înnebunitoare, așa, fără machiaj, în capot, ori goală, râzând și iubind. Cum ai putea fi oare liberă dacă nu îți permiți să ieși din casă fără un pic de machiaj? Este ca și cum, zi de zi, te-ai baricada în trusa de machiaj, ca într-o celulă din care nu ieși, deși întodeauna poți deschide ușa. Cum ar fi să fii liberă de perfecțiune într-o zi și tu însăți? Măcar o zi. Dacă nu este bine, de mâine poți reveni la vechile obiceiuri. Sunt atât de mulți care se pricep să lucreze în Photoshop. Așteptăm un ilustru care să inventeze Photoshop-ul permanent? Să ne facem niște ajustări care să ne țină pentru totdeauna.

Până la marea descoperire, mai bine facem dragoste. Cu tot cu cearcăne!

Sursă foto: Sayaka Maruyama

photoshop - julia 150x150Citește și: Julia Roberts, cea mai frumoasă femeie din lume

Ai și tu un text pe care vrei să-l faci cunoscut? Trimite-l la noi: office@perfectimperfecte.ro

Suntem și pe FACEBOOK. Da-ne un LIKE- Perfect Imperfect

Comentarii


Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.